Ako čistiť rôzne časti hodiniek a kedy ich vymeniť?

Rady

Ako čistiť rôzne časti hodiniek a kedy ich vymeniť?

Anna Vargová

Anna drží prst na pulze, keď ide o to, čo je trendy a módne. Tiež v hodinkách. Ako fanúšička aktívneho životného štýlu rada navštevuje fitnes klub a posilňovňu. Práve prostredníctvom nej sa dozviete o možnostiach športových hodiniek a fitness trackerov.

01 marec 2023

Na blogu sa už viackrát riešili témy týkajúce sa hygieny hodiniek a správnej starostlivosti o ne. Pri investícii do tohto typu zariadenia musíte počítať s tým, že aj prémiové modely, vyrobené výlučne z kvalitných materiálov, sa po čase opotrebujú. Začnú strácať nielen svoj atraktívny vzhľad. Svoju hodnotu začne strácať aj ich vizuálna kvalita a funkčnosť. Ako v takom prípade čistiť jednotlivé časti hodiniek? Kedy by sa mali vymeniť?

Základná starostlivosť o hodinky - ako sa starať o svoje hodinky?

Na úvod je vhodné pripomenúť, že každá vec, každý materiál, bez ohľadu na intenzitu a dĺžku používania, či už pri každodennom nosení alebo dlhodobom skladovaní v kazete alebo krabičke, pomaly starne a znehodnocuje sa. Ide o prirodzený jav, ktorého si musí byť vedomý každý, kto si kupuje hodinky. Budúci majiteľ musí byť pripravený aj na možné náklady spojené so servisom a nutnosťou výmeny jednotlivých častí, ktoré sa počas používania opotrebujú.

Čistenie hodiniek a ich správne uloženie do škatule

Pravidelné čistenie hodiniek samozrejme úplne neodstráni problém opotrebovania a potreby výmeny, ale môže prispieť k predĺženiu životnosti hodiniek. U väčšiny značiek nájdete modely, ktoré vás prekvapia množstvom funkcií a nadpriemernou odolnosťou voči poškodeniu. Vďaka týmto riešeniam však nečistoty hromadiace sa na súčiastkach hodiniek jednoducho nezmiznú.

Ako často by sa mali hodinky čistiť?

Nahromadené nečistoty, ktoré sú výsledkom dlhodobého zanedbávania, majú vplyv nielen na horší vzhľad hodiniek, ale môžu viesť aj k deregulácii a narušeniu mechanizmu alebo jeho úplnému zničeniu. Ako?

Keď hodinky dlho stoja a nepoužívajú sa, použité mazivo môže stuhnúť a vytvoriť kôru a vzniknuté hrudky môžu poškodiť jemnú štruktúru mechanizmu. Pri pravidelnom nosení sa naopak nečistoty usadzujú na povrchu hodiniek a prenikajú do vnútra obalu, pričom sa zhromažďujú v medzerách článkov náramku, v spojoch medzi puzdrom a ušami alebo okolo sklíčka pri styku s puzdrom.

Čistenie hodiniek na koženom remienku

Preto je veľmi dôležité podrobovať všetky tieto súčasti hodiniek systematickému čisteniu bez ohľadu na to, ako často sa hodinky nosia. Táto rutinná činnosť by sa mala vykonávať raz za niekoľko mesiacov v závislosti od stavu zariadenia. Môžete to urobiť sami, vo vlastnej réžii, alebo môžete hodinky odniesť do osvedčeného hodinového servisu.

Chcete vedieť, ako bezpečne dezinfikovať hodinky? Nezabudnite kliknúť na odkaz nižšie.

Ako čistiť rôzne časti hodiniek a kedy ich vymeniť?

Hodinky sa ako každý dlhodobo používaný predmet opotrebujú. Zabezpečte im odbornú starostlivosť, ktorá môže siahať od čistenia remienkov, náramkov, leštenia obalov a skiel až po výmenu batérií a nastavenie mechanických mechanizmov a dokonca aj renováciu ciferníkov.

Nižšie vám poradíme, ako čistiť rôzne časti hodiniek a kedy sa ich oplatí vymeniť za nové.

Ako sa správne starať o remienky a náramky hodiniek?

Remienok hodiniek a náramky sú časti, ktoré sú najviac vystavené negatívnym vplyvom. Z tohto dôvodu si vyžadujú častejšiu starostlivosť. Denne ich stačí utrieť mäkkou handričkou z mikrovlákna a odstrániť väčšie nečistoty hneď, ako sa objavia. Správna údržba však nie je všetko. Závisí predovšetkým od typu materiálu a materiálu pásu.

Čistenie remienkov a náramkov hodiniek

Na začiatok je vhodné si uvedomiť jednu jednoduchú vec. Pred čistením remienkov je dobré remienok alebo náramok najprv odpojiť od puzdra, ak viete, že hodinky majú nízku vodotesnosť a voda by mohla zaplaviť a poškodiť jemný mechanizmus.

Koža je veľmi savý materiál, ktorý môže nasiaknuť intenzívne pachy. Výhodou kožených remienkov hodiniek však je, že sa dajú čistiť osvedčenými domácimi metódami. Budete na to potrebovať po 1 čajovej lyžičke jedlej sódy a vody. Obe zložky zmiešajte v pomere 1:1, kým sa nevytvorí hustá pena. Pripraveným roztokom pokryte celý pásik z oboch strán a nechajte ho hodinu namočený. Po uplynutí tejto doby kožu utrite mäkkou handričkou z mikrovlákna, aby ste odstránili zvyšky peny. Po úplnom zaschnutí pásu ho opäť utrite z vonkajšej strany.

Čistenie kožených remienkov hodiniek

Hotovo! Toto je jeden z najjednoduchších spôsobov. Ak však chcete zabezpečiť lepšiu konzerváciu koženého materiálu, oplatí sa kúpiť špecializovaný prípravok, ktorý remienok ešte viac ochráni pred prasklinami a posilní jeho štruktúru.

Situácia je trochu odlišná v prípade hodiniek na textilnom remienku. Tie ušité z polyamidu sú trvácnejšie a odolnejšie voči oderu ako kožené remienky, takže ich čistenie je oveľa jednoduchšie. Od používateľa si nevyžaduje toľko úsilia. Na účinné odstránenie nečistôt a zápachu stačí látkový remienok umyť v teplej vode s jemným mydlom. Potom ho dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou a nechajte úplne vyschnúť pri izbovej teplote.

Ďalším typom hodinkových remienkov sú remienky vyrobené z plastu, silikónu, gumy alebo elastoméru. Tie sa najčastejšie používajú na športové hodinky. Tento typ remienka by sa mal čistiť vždy po každom tréningu alebo inej náročnej činnosti. Gumové a plastové remienky sa čistia veľmi ľahko. Ak sú hodinky odolné voči vode, nie je potrebné remienok odstraňovať. Stačí remienok umyť pod tečúcou vodou alebo, ak si to človek želá, môže prípadne použiť mydlo alebo prostriedok na umývanie riadu. Plastový remienok by sa potom mal osušiť uterákom alebo nechať úplne vyschnúť. A voilá! Hotovo!

Hodinky Plantwear - čistenie textilných a silikónových remienkov hodiniek

Čo s hodinkami na náramkoch? Náramok, bez ohľadu na to, z akého materiálu je vyrobený, môže rovnako ako šperk časom stratiť svoj pôvodný pôvab a bude ho potrebné čistiť v priemere raz za štvrťrok. Náramok sa dôkladne umyje pripravenou zmesou vody a mydla alebo vody a prostriedku na umývanie riadu (PAMÄTAJTE! Nikdy to nerobte so zubnou pastou!) a potom sa nechá namočený maximálne 30 minút. Po uplynutí tejto doby opláchnite zvyšky mydla z náramku pomocou zubnej kefky s mäkkými štetinami alebo vatových tyčiniek.

Zostáva vyriešiť jednu dôležitú otázku. Kedy by sa mal remienok a náramok hodiniek vymeniť? V prvom rade to závisí najmä od toho, ako pravidelne hodinky nosíte. Ak ich nosíte každý deň alebo veľmi často, je jasné, že remienok sa opotrebuje oveľa rýchlejšie, ako keby ste ich nosili raz za čas. Po druhé, je potrebné zohľadniť hygienické hľadisko. Remienky a náramky prichádzajú do priameho kontaktu s pokožkou a rôznymi kozmetickými prípravkami. To nepriaznivo ovplyvňuje kvalitu materiálu, takže sa aj rýchlejšie znehodnocujú. Preto by sa remienok mal štandardne vymieňať každých šesť mesiacov alebo až jeden rok.

Výmena remienkov hodiniek

Ako vyleštiť puzdrá hodiniek a sklíčka hodiniek?

Témou leštenia puzdra a skiel sme sa na našom blogu už zaoberali a všetky potrebné informácie týkajúce sa leštenia všetkých typov skiel nájdete na nasledujúcom odkaze.

Prečo je však leštenie hodinkového skla také dôležité? Príčinou poškriabania a poškodenia skla je zvyčajne nevhodné skladovanie, napr. uloženie hodiniek v krabičke spolu s inými šperkami. Sklo je možné vyleštiť len vtedy, ak sú škrabance drobné. V prípade výrazných škrabancov alebo dokonca prasklín a preliačenín je potrebné sklo okamžite vymeniť skôr, ako poškodenie povedie k vážnejšiemu poškodeniu iných častí hodiniek. Takéto hodinky by sa nemali vôbec používať ani nosiť.

Sklíčko hodiniek by sme si nikdy nemali vymieňať sami. Samotná výmena, ak nie ste zruční, môže viesť k značnému poškodeniu celých hodiniek. Navyše, ak sa rozhodnete urobiť to sami doma, musíte počítať s tým, že vaša záruka automaticky stratí platnosť a v prípade reklamácie nebude uznaná.

Čistenie hodiniek a leštenie skla

Službu výmeny sklíčka v hodinkách by ste mali zveriť servisnému oddeleniu výrobcu (ak je prístroj ešte v záruke) alebo profesionálnemu hodinárovi (keď záručná doba uplynula). Výmena u odborníka nemusí byť vôbec drahá. Všetko závisí predovšetkým od toho, z akého materiálu je sklo vyrobené. Cena výmeny syntetického a minerálneho skla je nízka, zatiaľ čo pri zafírovom skle môže cena dosiahnuť až niekoľko stoviek Sk, a to z dôvodu, že výroba zafírového skla je oveľa drahšia ako výroba ostatných dvoch uvedených skiel.

Čistenie a výmena korunky hodiniek

Posledná vec, na ktorú pri čistení hodiniek zvyčajne zabúdame a málokedy si uvedomujeme, že ju treba aj vymeniť, je korunka. O jej starostlivosť by ste sa mali starať rovnako ako o puzdro. Zdanlivo nejde o nič zložité. Kameňom úrazu je, keď ju treba vymeniť.

Korunka, ako vyčnievajúci prvok puzdra, je najzraniteľnejšia voči poškodeniu. Preto sa musí vymeniť vždy, keď sa poškodí, napr. keď sa zachytí a odlomí, zdeformuje alebo poškriabe.

Čistenie a výmena korunky hodiniek

Môžete si korunku vymeniť sami? Áno, samozrejme. Rovnako ako pri výmene rámčeka sú však s tým spojené určité riziká. Najmä ak sa vykoná nesprávne. Korunka môže byť buď nesprávne nasadená, alebo poškodená, čo z dlhodobého hľadiska vedie k netesnosti puzdra. Do vnútra hodiniek sa tak ľahšie dostanú nečistoty, vlhkosť a voda, čo vedie k úplnému zničeniu a zatopeniu strojčeka a hodiniek.

Pri výmene korunky je vhodné obrátiť sa na hodinára, ktorý túto službu vykoná profesionálne. Cena výmeny sa môže líšiť. Každá korunka je iná a rovnako aj typ poškodenia, preto sa cena určuje najmä individuálne. Po oprave je vhodné požiadať servisné stredisko o kontrolu tesnosti hodiniek, aby ste sa uistili, že celá výmena a oprava korunky bola vykonaná správne.

Čistenie a výmena jednotlivých častí hodiniek

Čistenie hodiniek - zistite, ako to robiť správne

Aby ste sa uistili, že sú vaše hodinky v dobrom stave a všetko funguje tak, ako má, je dobré nechať ich raz za čas skontrolovať. Hodinky by sa mali servisovať aspoň raz za 5 rokov, nie menej často. Chcete sa zo svojich hodiniek tešiť dlhé roky? Určite sa o ne dobre starajte a snažte sa ich pravidelne čistiť a servisovať.


Anna Vargová

Anna drží prst na pulze, keď ide o to, čo je trendy a módne. Tiež v hodinkách. Ako fanúšička aktívneho životného štýlu rada navštevuje fitnes klub a posilňovňu. Práve prostredníctvom nej sa dozviete o možnostiach športových hodiniek a fitness trackerov.