Čo robiť, ak sa hodinky zmagnetizujú?

Rady

Čo robiť, ak sa hodinky zmagnetizujú?

Martin Hric

Muž v neustálom pohybe. Ak práve neskúša nejaký nový šport, pravdepodobne je na ceste a chytá stop do Chorvátska. Milovník inteligentných hodiniek a high-tech hodiniek.

30 máj 2023

Niekedy sa mechanické hodinky zmagnetizujú. Stane sa to, keď sú vystavené magnetickému poľu, ktoré naruší ich fungovanie. Na nepriaznivé účinky poľa sú najviac náchylné oceľové súčiastky, ktoré sa zmagnetizujú, čo je pre správne fungovanie hodiniek osudné. Zvlášť dôležité sú tie, ktoré priamo alebo nepriamo ovplyvňujú presnosť mechanizmu. Čo robiť, ak sa hodinky zmagnetizujú?

Ako zistíte, či sa hodinky zmagnetizovali?

V prvom rade platí, že zmagnetizované hodinky nefungujú vôbec alebo chodia veľmi nepresne. Existuje však spôsob, hoci podomácky vyrobený, ktorý používajú aj hodinárky, ako rozpoznať, že hodinky sú zmagnetizované. Na tento postup sa používa obyčajný kompas. Keď sa zmagnetizované hodinky priblížia k stabilnému kompasu, ich ručička sa výrazne vychýli.

kompas

Ako odmagnetizovať hodinky?

Na to, aby ste sa zbavili problému zmagnetizovaných hodiniek, našťastie nie je potrebné ani vybrať strojček z obalu. Ide o jednoduchú operáciu, napriek tomu je na jej vykonanie potrebná návšteva hodinárovho bodu. V súčasnosti sa v hodinkách zvyčajne používajú vlásenky vyrobené zvyčajne z Nivaroxu - kovovej zliatiny, ktorá reaguje na magnetické pole. Magnet takúto pružinu priťahuje, ale kov sa nemagnetizuje natrvalo. Keď magnet zmizne, vlasec funguje nerušene.

hodinár

Zmagnetizované súčasti narušujú správnu činnosť hodiniek

Dostatočne silné magnetické pole pôsobiace na mechanické hodinky môže trvalo zmagnetizovať pružinu aj kotvu, záchytné koliesko alebo oceľové súčasti ozubených koliesok meradla. Tieto zmagnetizované súčasti priťahujú vlasovú pružinu a narúšajú jej správnu činnosť. Okrem toho môže zmagnetizovanie záchytného kolieska a samotnej kotvy viesť k nesprávnej činnosti hodiniek. Ktorýkoľvek z týchto vplyvov sa môže prejaviť v tom, že hodinky sa budú ponáhľať, budú chodiť neskoro alebo sa mechanizmus úplne zastaví.

mechanizmusus

Prelomové odstránenie ocele citlivej na magnetické pole z konštrukcie mechanusus

Dôležitým dátumom z hľadiska vplyvu magnetických polí na chod hodiniek bol rok 1896, keď sa na výrobu vláskovej pružiny vyváženia použila kovová zliatina s názvom Invar. Bola vytvorená na báze niklu a v roku 1920 bola obohatená a vylepšená, čím vznikla zliatina s názvom Elinvar. Použitím tejto špeciálnej zliatiny bolo možné vyrobiť vyvažovacie koliesko z mosadze. Toto riešenie vylúčilo použitie magneticky citlivej ocele v týchto súčiastkach a zároveň vyriešilo problém vplyvu zmeny teploty na presnosť hodiniek.

mechanizmusus

Kremík ako materiál na výrobu antimagnetických hodiniek

V súčasnosti sú najčastejšími príčinami magnetizácie hodiniek účinky indukčných varičov, reproduktorov a neodymových magnetov. K magnetizácii môže dôjsť aj počas letov lietadlom, keď sa hodinky prepravované v batožine dostanú do oblasti magnetického pôsobenia leteckých motorov. Prelomom vo výrobe antimagnetických hodiniek bude rozšírené používanie vláskovej pružiny, záchytného kolieska a kotvy vyrobených z kremíka. Tento materiál je v periodickej tabuľke prvkov zaradený medzi polokovy a nereaguje na magnetické polia. K hodinkám s kremíkovým vlásenkovým závažím patria hodinky Tissot Ballade Powermatic 80 COSC Gent. Hodinky Certina DS-2 Powermatic 80 sú zasa vybavené vláskovou pružinou Nivachron™, ktorá je tiež odolná voči magnetickým poliam.

hodinár


Martin Hric

Muž v neustálom pohybe. Ak práve neskúša nejaký nový šport, pravdepodobne je na ceste a chytá stop do Chorvátska. Milovník inteligentných hodiniek a high-tech hodiniek.