Funkcia dátumu v hodinkách - aké typy existujú?

Rady

Funkcia dátumu v hodinkách - aké typy existujú?

Ladislav Marko

Má rád luxusné hodinky, zbožňuje automaty a vášnivo ich zbiera. Zároveň pozorne sleduje všetky novinky a udalosti zo sveta hodiniek. V súkromí vášnivo pláva a cestuje po svete.

16 november 2022

Vyberanie dátumu je jednou z najzákladnejších a najobľúbenejších funkcií hodiniek, ktorá vám umožňuje rýchlo skontrolovať dátum bez toho, aby ste museli inštinktívne siahať po telefóne alebo sa pozrieť do kalendára. Čo je to vlastne výber dátumu? Ako to funguje? Aké sú rôzne typy sledovačov dátumu v hodinkách? Nezabudnite si prečítať tohto minipríručku!

Funkcia dátumu v hodinkách - základná funkcia hodiniek

Vyberanie dátumu je po čase a ukazovateli času druhou najpoužívanejšou funkciou hodiniek. Na zistenie dňa v mesiaci a niekedy aj dňa v týždni stačí letmý pohľad na ciferník. Vďaka svojmu nekomplikovanému dizajnu je najbežnejšou hodinkovou komplikáciou, ktorá je k dispozícii od všetkých hodinových značiek.

Funkcia dátumu v hodinkách - Atlantic Worldmaster 130th Aniversary Automatic Limited Edition 57750 41 25

Prvé hodinky s týmto typom komplikácie sa objavili na začiatku 20. storočia a najväčší rozvoj zaznamenali v 50. rokoch 20. storočia. Na začiatku hodinky ukazovali len hodiny. S rozvojom hodinárskeho priemyslu sa začali objavovať modely, ktoré ponúkali funkciu dátumu v najrôznejších podobách, od okienok s výrezom rôznej veľkosti v ciferníku, cez dvojité disky až po analógové ukazovatele, ktoré boli súčasťou prepracovaného multifunkčného kalendára.

Ako funguje zobrazenie dátumu v hodinkách?

Fungovanie ukazovateľa dátumu závisí od typu použitého mechanizmu. Základom jeho fungovania musí byť predovšetkým to, aby nijako negatívne neovplyvňoval parametre chôdze hodiniek. Z tohto dôvodu nesmie byť jeho konštrukcia komplikovaná, samozrejme v závislosti od stupňa komplikovanosti. Činnosť dátumovky je založená na energii získanej z batérie quartzového strojčeka alebo zo základnej navíjacej pružiny - v prípade mechanického strojčeka. Účel je však vždy rovnaký - táto doplnková funkcia nesmie zdržiavať hodinky.

Hodinky Frederique Constant Classics Quartz Triple Calendar

Typy dátumoviek v hodinkách

Koľko značiek hodiniek, toľko nápadov na vizualizáciu a prezentáciu ručičky dátumu. Nech už táto funkcia vyzerá akokoľvek, stále zostáva jednou z najpraktickejších komplikácií mechanizmov používaných výrobcami. Aké typy hodiniek s dátumom nájdete?

Indikátor dátumu alebo dňa v mesiaci

Prvým základným typom ukazovateľa dátumu v hodinkách je takzvaná funkcia Date, ktorá udáva iba deň v mesiaci. Určite ste sa s ňou už viackrát stretli v mnohých modeloch od rôznych výrobcov. Značky ho radi používajú práve pre jeho účinnosť, nekomplikovaný dizajn a jednoduchú inštaláciu. Takisto nezasahuje do chôdze hodiniek a získava potrebnú energiu z činnosti základného mechanizmu. Vďaka tomu je Date jedným z najobľúbenejších a najjednoduchších typov časovača dátumu. Táto klasická komplikácia je vlastne otočný disk odstupňovaný od 1 do 31 so západkami a páčkami, ktorý sa nachádza hneď pod ciferníkom. V ciferníku je aj špeciálny výrez (tzv. okienko dátumu, ktoré sa zvyčajne nachádza na 3. alebo 6. hodine, zriedkavejšie na inej pozícii), ktorý umožňuje prečítať zobrazené číslo, t. j. aktuálny deň v mesiaci. Môže byť aj v komplikácii Day Date, t. j. s dodatočným označením názvov dní v týždni.

Hodinky DS Powermatic 80 C038.407.36.367.00 classic date

Často sa však stáva, že čísla v okienku sú príliš malé a môžu byť ťažko čitateľné. Výrobcovia vychádzajú v ústrety potrebám používateľov a používajú rôzne riešenia na zlepšenie čitateľnosti. Jedným z nich je ukazovateľ dátumu s lupou umiestnenou na skle. Tento typ funkcie Date s lupou bol prvýkrát použitý v roku 1853 a jeho priekopníkom boli hodinky Rolex Datejust. Takto začatý trend si našiel svojich obdivovateľov po celom svete. Mnohé hodinárske značky ho úspešne používajú dodnes.

Veľké rande

Ďalším spôsobom, ktorým značky siahajú po zlepšení čitateľnosti dátumu, je použitie funkcie Big Date, ktorú na trh s hodinkami uviedla spoločnosť A. Lange & Sohne v roku 1994, čím začala novú éru veľkých dátumoviek. Ak sa vrátime k samotnej komplikácii Big Date, určite sa vám spájajú aj iné názvy, ktoré sa používajú zameniteľne, ako napr: Big Date, veľké rande, panoramatické rande alebo Grande Date. Ide o jednu z najprepracovanejších foriem klasického rande. Jeho ovládací mechanizmus je veľmi jednoduchý, ale mierne sa líši od základnej dátumovej komplikácie. V tejto verzii sú namiesto jedného kotúča s údajmi od 1 do 31 dva nad sebou umiestnené samostatné kotúče s aplikovanými a zväčšenými číslicami - zvlášť pre desiatky (0 až 3) a jednotky (0 až 9). Takáto dátumovka sa skladá aj z dvoch samostatných orámovaných okienok v ciferníku. Vďaka tomu sú výrezy a číslice oveľa väčšie ako pri tradičných komplikáciách, a tak je údaj o dni v mesiaci viditeľnejší aj z iných uhlov pohľadu na ciferník.

Hodinky certina DS1 BigDate Powermatic 80 Special Edition C029.426.11.091.60 panoramatická dátumovka

Ukazovateľ Dátum

Ďalšou diskutovanou skupinou dátumov je komplikácia Pointer Date alebo takzvaný dátum ukazovateľa. Ide o analógové hodinky s dátumom, ktoré sa ovládajú ukazovateľom namiesto výrezu v ciferníku. V závislosti od spôsobu fungovania a stupňa komplikovanosti použitého mechanizmu možno v ponuke hodiniek rôznych značiek nájsť rôzne formy prezentácie tejto funkcie. V kalendároch s ukazovateľom sa dátum najčastejšie určuje pomocou dodatočnej stupnice s po sebe nasledujúcimi dňami mesiaca umiestnenej na vonkajšej časti ciferníka a dodatočného centrálneho ukazovateľa ukončeného hrotom kopije alebo polmesiacom. Funkciu Pointer Date nájdete napríklad v hodinkách Epos. Je tiež charakteristickým znakom exkluzívnej značky Oris, ktorá ho vo svojich hodinkách používa nepretržite už viac ako 70 rokov.

Oris Big Crown Pointer Date Automatic 01 754 7741 4065-07 5 20 63 hodinky s ukazovateľom dátumu

Druhý typ Pointer Date, ktorý sa nachádza na modeloch Frederique Constant, je indikátor dátumu vo forme ďalšieho subciferníka viditeľného na ciferníku. Toto riešenie sa používa vtedy, keď je dátum ako jeden z viacerých prvkov súčasťou: zložitého kalendára, napr. obsahujúceho komplikáciu fáz mesiaca, večného kalendára alebo trojitého kalendára s názvom dňa v týždni alebo mesiaca. Aj v tomto prípade sa dátum odčítava pomocou ručičky, nie však centrálnej, ale malej, ktorá je umiestnená v centrálnom bode spomínaného subciferníka.

Retrográdny dátum - takzvaný retrográdny (skokový) dátum

V tomto zozname samozrejme nemôže chýbať jeden z najpozoruhodnejších a najkomplikovanejších dátumovníkov. Hovoríme o retrográdnom dátume, forme zobrazenia dátumu pomocou ukazovateľa, ktorý používa modul opakujúceho sa (skákajúceho) dátumu. V doslovnom zmysle slova "retrográdny" znamená spätný, vracajúci sa ukazovateľ. Retrográdne ručičky môžu byť umiestnené v ľubovoľnej časti ciferníka, ale najčastejšie ide o výsek kruhu (zvyčajne medzi 270 a 90 stupňami). Po dosiahnutí konca stupnice po určitom časovom intervale sa skokový ukazovateľ vráti do východiskového bodu. V prípade dátumovej komplikácie skáče iba raz za mesiac, aby sa vrátila do východiskovej polohy a začala opäť merať dni.

Hodinky Seiko Presage Craftsmanship Kanazawa Urushi Dial Limited Edition SPB295J1 Retrograde Date

Retrograde Date je funkcia, ktorá si vyžaduje vysoký stupeň hodinárskeho majstrovstva a odbornosti, a jednou zo spoločností, ktoré sa na toto riešenie zameriavajú, je japonská značka Seiko. Takýto ukazovateľ však môže reprezentovať nielen deň v mesiaci. To platí aj pre zobrazovanie minút, sekúnd, dňa v týždni atď. Nie je to ľahká úloha, ktorú významní výrobcovia prijímajú, aby nielen zvýšili prestíž značky, ale aj zatraktívnili a zviditeľnili svoje kolekcie.

Funkcia dátumu v hodinkách - široká škála hodinárskych značiek

Patríte k ľuďom, ktorí milujú rozmanitosť dizajnu a funkcií hodiniek? Dávate prednosť tradičnému riešeniu s klasickými dátumovými ručičkami, alebo si vyberáte výrazné hodinky s efektnou funkciou Retrograde Date? Vyberte si hodinky s dátumom. Pozrite si rozsiahlu ponuku hodiniek s dátumom od hodinárskych značiek. Nečakajte a stavte si na svojho favorita hneď!


Ladislav Marko

Má rád luxusné hodinky, zbožňuje automaty a vášnivo ich zbiera. Zároveň pozorne sleduje všetky novinky a udalosti zo sveta hodiniek. V súkromí vášnivo pláva a cestuje po svete.