Funkcie dátumu a kalendára hodiniek

Rady

Funkcie dátumu a kalendára hodiniek

Martin Hric

Muž v neustálom pohybe. Ak práve neskúša nejaký nový šport, pravdepodobne je na ceste a chytá stop do Chorvátska. Milovník inteligentných hodiniek a high-tech hodiniek.

17 február 2023

V tomto článku budeme pokračovať v téme sledovania dátumu v hodinkách. V prvej časti nášho sprievodcu sme sa zamerali na jeho typy. To znamená, v akej podobe sa môže objaviť u rôznych výrobcov, či už vo forme jednoduchého okienka, dodatočného ukazovateľa známeho ako ukazovateľ dátumu, alebo retrográdneho ukazovateľa. Tentoraz sa však zameriame na dátumovú ručičku a komplikácie, v ktorých sa najčastejšie vyskytuje.

Dátumovka v hodinkách - rôzne komplikácie

Ako už pravdepodobne viete, dátumovka je nepochybne jednou z najobľúbenejších funkcií používaných v hodinárstve, a to vďaka svojej užitočnosti. Bez ohľadu na situáciu v každodennom živote je otázka "Koľko je dnes hodín?" najčastejšie kladenou otázkou dňa. Preto je veľmi dôležité mať túto informáciu vždy po ruke, aby ste mohli poskytnúť rýchlu a správnu odpoveď.

Pánske hodinky Frederique Consatnt Slimline Moonphase Manufacture watches with Pointer Date watch

Napriek tomu existuje obrovská škála ukazovateľov dátumu v hodinkách, od základných, ktoré sa objavujú ako jediná funkcia, až po technicky zložité, ktoré sú súčasťou prepracovanej komplikácie mechanizmu nazývanej kalendár.

Hodinky s kalendárom - na čo sa používajú?

Hodinky s kalendárom sú typom zariadenia, ktorého základný mechanizmus bol okrem základnej funkcie ukazovania času, t. j. hodín, minút a sekúnd, dodatočne vybavený komplikáciami, ktoré umožňujú odčítať celý dátum. Takouto časomernou komplikáciou môže byť kalendár na kontrolu dňa v mesiaci, dňa v týždni, mesiaca (niekedy aj názvu mesiaca), aktuálnej fázy mesiaca, ako aj roku alebo iných dôležitých informácií.

Pánske náramkové hodinky Epos Oeuvre D'Art Big Moon

Typy dátumov a možné komplikácie hodinkových kalendárov

Funkcia dátumu na hodinkách sa môže vyskytovať v rôznych vyššie uvedených konfiguráciách. Výrobcovia majú v tomto ohľade veľkú voľnosť pri používaní a úprave tejto konkrétnej funkcie mechanizmov. Aké sú najčastejšie používané typy komplikácií dátumu?

Funkcia dátumu a jednoduchého kalendára

Jednou z najjednoduchších dátumových a kalendárnych komplikácií, ktorá sa najčastejšie vyskytuje v mechanických a quartzových hodinkách, je funkcia dátumu a s ňou spojený jednoduchý kalendár. Ide o jednoduché hodinky, ktoré zobrazujú iba konkrétny dátum, t. j. aktuálny deň v mesiaci. Vo väčšine prípadov má podobu okenného displeja umiestneného kdekoľvek na okraji ciferníka, zvyčajne na 3., 4. alebo 6. hodine. Nie je to nič iné ako kruhový disk otáčajúci sa pod ciferníkom s číslami odstupňovanými od 1 do 31.

Pánske hodinky Certina Urban DS-1 s koženým remienkom a dátumovým kalendárom

Prečo však práve jednoduchý kalendár? Pretože nerozlišuje mesiace a registruje dátum zo dňa na deň. V dôsledku toho si táto funkcia vyžaduje, aby ju používateľ manuálne nastavil v mesiacoch kratších ako 31 dní. To znamená, že takéto hodinky s dátumom je potrebné nastaviť 4-krát ročne: po februári - t. j. 1. marca, apríli - 1. mája, júni - 1. júla, septembri - 1. októbra a novembri - 1. decembra.

Funkcia dvojdňového dátumu

Druhým typom štandardnej komplikácie dátumu aj jednoduchého kalendára je o niečo prepracovanejší typ funkcie dátumu s názvom Day Date. Funkcia bude fungovať na rovnakom princípe ako hodinky s jednoduchým dátumovým kalendárom. Počítadlo s dvojitým dátumom však bude ukazovať nielen aktuálny deň v mesiaci, ale aj konkrétny deň v týždni.

Pánske náramkové hodinky s funkciou Day Date

Day Date je zvyčajne dodatočné okienko alebo ukazovateľ typu pointer, ktorý indikuje názov konkrétneho dňa označeného väčšinou v angličtine. V závislosti od výrobcu môžu byť Day Date aj napr. v nemčine (Junghans) alebo poľštine (poľská limitovaná edícia hodiniek Aviator).

Úplný kalendár = zostavenie trojitého kalendára

Full Calendar, inak známy ako Triple Calendar, je ďalší, obohatený a rozšírený typ klasickej dátumovej komplikácie. Jeho nastavenie je založené na rovnakom princípe ako predtým spomínané Date a Day-Date. Rozdiel je však zrejmý už na prvý pohľad. Je vybavený rozšíreným displejom s ďalšími indikáciami. Trojitý kalendár je kombináciou troch údajov, t. j. kalendárneho dátumu, názvu dňa v týždni a názvu mesiaca.

Pánske hodinky Junghans Meister Kalender s koženým remienkom a funkciou trojitého kalendára

Niekedy výrobcovia do tohto balíka trojitého kalendára pridávajú komplikáciu fázy mesiaca, čím zvyšujú štandard presnosti. Takzvané astronomické hodinky zachovávajú dokonalú rovnováhu medzi klasickými pánskymi hodinkami 20. storočia a moderným dizajnom a čistými líniami.

Trojitý kalendár, hoci je praktickým doplnkom kalendárnej funkcie v hodinkách, môže byť u rôznych výrobcov prezentovaný mnohými spôsobmi a jeho vzhľad sa voľne modifikuje v závislosti od použitého modulu mechanizmu, ako napríklad v prípade hodiniek švajčiarskych výrobcov Frederique Constant a Epos.

Prvá z nich zakomponovala funkciu trojitého kalendára do svojej kolekcie Classics Quartz Chronogrpah Triple Calendar, ktorú vybavila vlastným quartzovým strojčekom FC-296 s malou sekundou, ukazovateľom dátumu, skráteným dňom v týždni a mesiacom v podobe dvoch samostatných okienok a subciferníkom chronografu.

Astronomické hodinky Epos Oeuvre D'Art Big Moon Automatic s trojitým kalendárom

Druhá spomínaná prémiová značka zasa predstavuje sériu astronomických hodiniek s nápadnými ciferníkmi a vlastným strojčekom Epos Big Moon Modification. Vybrané kolekcie Oeuvre D'Art sú okrem funkcie fázy mesiaca s veľmi veľkým svietiacim mesiacom vybavené komplikáciou trojitého kalendára. Líšia sa od seba len prezentovanou formou, napr. modely línií V-Style a Big Moon majú na rozdiel od hodiniek Oeuvre D'Art Classic decentralizované označenie dňa v týždni a mesiaca a centrálnu ručičku Pointer Date.

Ročný a štvorročný kalendár - kalendár v hodinkách a jeho dva typy

Ďalšími komplikáciami, ktoré možno nesúvisia striktne s funkciou dátumu, ale sú už pokročilejšie a súvisia s typmi kalendárov prítomných na hodinkách, sú Annual Calendar, teda ročný kalendár, a Quadrennial Calendar, známy aj ako Semi-perpetual Calendar alebo 4-ročný kalendár. Pri oboch týchto kalendároch môže byť typ prítomnej funkcie dátumu akýkoľvek. Obe komplikácie sa nachádzajú v hodinkách s dátumovkou, denným dátumom a trojitým kalendárom. Čo to teda vlastne sú a čo ich charakterizuje?

Ako už vieme, Date, Day-Date a Triple Calendars možno nájsť na hodinkách vo forme jednoduchého kalendára, funkcie Simple Calendar, pričom v takom prípade sa ich údaje musia 5-krát ročne ručne korigovať. Úplne iné sú ročné a štvorročné kalendáre, ktoré majú tzv. mechanickú pamäť.

Pánske hodinky Longines s koženým remienkom a funkciou ročného kalendára

Ročný kalendár na hodinkách automaticky sleduje dátum z mesiaca na mesiac, pričom zohľadňuje tie, v ktorých je rozdiel medzi 30. a 31. dňom. Výnimkou je február, keďže ide o najkratší mesiac v roku. Vtedy, 1. marca, musí používateľ vykonať požadované manuálne nastavenie zariadenia.

Druhým typom je štvorročný kalendár. Ide o najvzácnejšiu konštrukciu v hodinárstve. Hodinky s touto funkciou budú správne zobrazovať dátum bez potreby jeho korekcie vo všetkých mesiacoch roka vrátane februára. Jedinou výnimkou sú priestupné roky. Takéto zobrazenie dátumu si vyžaduje ručné nastavenie každé štyri roky, t. j. v roku, v ktorom je 366 dní a navyše 29. február. Z toho vyplýva, že hodinky so štvorročným kalendárom nezohľadňujú priestupné roky.

Hodinky s večným kalendárom

Perpetual Calendar alebo večný kalendár je hodinárske majstrovské dielo a jedna z najprepracovanejších a najkomplikovanejších komplikácií mechanizmu. Ide o najzložitejší typ kalendára s prepracovaným zobrazením dátumu, ktorý si vyžaduje značné skúsenosti a technické znalosti výrobcov.

Pánske hodinky Seiko Premier Kinetic Perpetual s funkciou večného kalendára

Na rozdiel od ostatných funkcií večný kalendár zohľadňuje jednak premenlivú dĺžku všetkých mesiacov, ktoré majú po 28, 29, 30 a 31 dní, a jednak určuje cyklus priestupných rokov. To zaručuje, že takéto hodinky poskytujú nepretržitú službu po mnoho desaťročí až do 28. februára 2100, t. j. musia sa ručne korigovať 1. 3. 2100. Je to dané tým, že každých 100 rokov nie je priestupný rok, čo večný kalendár nezohľadňuje.

Príkladom hodinárskeho umenia najvyššej kvality, ktoré sa pýši komplikáciou večného kalendára, sú hodinky Frederique Constant s večným kalendárom z kolekcie Manufacture Highlife Perpetual Calendar. Modely sú vybavené strojčekom Manufacture FC-755 s tromi subciferníkmi ukazovateľov dátumu - dátum, deň v týždni, mesiac a priestupný rok. Tieto funkcie sú navyše doplnené o fázy mesiaca.

Pánske hodinky Frederique Constant Highlife Perpetual Calendar Manufacture s funkciou večného kalendára

Dátum v hodinkách verzus kalendár v hodinkách - objavte ponuku hodiniek značky

Záleží vám na praktickosti hodiniek, ako aj na ich overenej kvalite a presnosti? Oceňujete klasické doplnky, ktoré sú zároveň hodinárskymi majstrovskými dielami vo svojej triede? Potom si určite vyberte hodinky s dátumovkou alebo kalendárom s rozsiahlou funkciou večného kalendára. Pozrite si rozsiahlu ponuku prémiových hodiniek s dátumovkou od známych a uznávaných hodinárskych značiek!


Martin Hric

Muž v neustálom pohybe. Ak práve neskúša nejaký nový šport, pravdepodobne je na ceste a chytá stop do Chorvátska. Milovník inteligentných hodiniek a high-tech hodiniek.