Hygiena zápästia. Čo možno urobiť, aby bolo používanie hodiniek bezpečné?

Rady

Hygiena zápästia. Čo možno urobiť, aby bolo používanie hodiniek bezpečné?

Zuzana Marková

Okrem zbierania elegantných dámskych hodiniek a šperkov (a písania o nich) sa venuje aj poradenskej činnosti. Veselá postava, ktorá je vždy pripravená poradiť a pomôcť. Súkromne vedie aktívny životný štýl a miluje prípravu chutného sushi.

26 január 2023

Témou starostlivosti o hodinky, t. j. umývaním, pravidelným odstraňovaním každodenných nečistôt z rôznych častí puzdra, dezinfekciou a správnym leštením, sme sa zaoberali už mnohokrát v mnohých článkoch dostupných na blogu Watchworks. Zdá sa teda, že starostlivosť o čistotu hodiniek by mala byť pre každého zvykom, takpovediac samozrejmosťou. Čistíte si hodinky? Skvelé! To však nie je všetko, čo si musíte zapamätať!

Bezpečné používanie hodiniek. Ako sa staráte o svoje hodinky?

Čo môžete urobiť pre bezpečnosť svojich hodiniek? Prispieva k tomu mnoho faktorov. Ale vedeli ste, že podľa štúdie britskej skupiny Tic Watches sa v hodinkách, ktoré nosíte, môže nachádzať 3 až 8-krát viac baktérií ako na záchodovej doske? Z rovnakého dôvodu sú takéto hodinky pravdepodobne tou najšpinavšou vecou, ktorú vlastníte. V znečistených páskach, obaloch a iných súčastiach obalov sa nachádzajú aeróbne baktérie, kvasinky a plesne, ktoré môžu spôsobiť vážne alergie a kožné ochorenia.

Štúdie navyše ukázali, že každý štvrtý človek ju vôbec nečistí a každý piaty ju čistí v priemere raz za šesť mesiacov. Najskôr si teda vyčistite hodinky! Túto činnosť opakujte pravidelne, aspoň raz za mesiac. Je to priorita, aby sa zabezpečil čo najlepší stav hodiniek aj vaše zdravie.

Dámske hodinky Tissot PR 100 Sport Chic T101.910.22.116.00 hygiena zápästia

Čisté hodinky sú nevyhnutné. Treba však pripomenúť, že téma hygieny hodiniek sa netýka len samotnej starostlivosti o hodinky. Oveľa zriedkavejšie sa do programu dostáva otázka zdravotnej bezpečnosti priamo súvisiaca s hygienou zápästia, na ktorom sa hodinky väčšinou nosia.

Hygiena zápästia - o tom sa oplatí vedieť

Pravdepodobne to už viete, ale stojí za to si tieto základné informácie pripomenúť. Tak ako celé ľudské telo, aj zápästia majú tendenciu sa potiť. Pre niektorých ľudí viac, pre iných menej. Je to jednoducho naša prirodzenosť. A ak navyše pravidelne nosíte hodinky a používate ich počas tréningu, potom je zvýšené potenie tejto časti tela ešte nevyhnutnejšie.

Počas dňa sa pot a vonkajšie znečisťujúce látky dostávajú do vášho oblečenia a na vaše telo počas rôznych aktivít. Cítite sa nepríjemne, a tak sa automaticky, aby ste sa cítili lepšie, osprchujete, hodíte špinavé oblečenie do práčky a oblečiete si nové, a hodinky, tak ako boli na vašom zápästí, tam stále sú. Nevyčistené a neumyté.

Hygiena zápästia Čistenie hodiniek

Teraz si predstavte, čo sa deje s hodinkami a pokožkou, ktorej sa dotýkajú, v akom sú stave. Pot, nečistoty sa hromadia v zákutiach, koža nedýcha, až je nakoniec remienok alebo náramok nepoužiteľný a vy bojujete s podráždením pokožky alebo nepríjemnými alergiami. A bohužiaľ, z vašich obľúbených hodiniek zostane len znechutenie a sklamanie. Trochu čierny scenár.

Pozorujte hygienu. Pamätajte: predchádzajte!

Chcete sa vyhnúť obrovskému sklamaniu, vážnym zdravotným problémom a finančným stratám? Tu je niekoľko jednoduchých pravidiel, ako sa starať o svoju pleť!

Hodinky Swatch Clearly SO29K100 pre hygienu na zápästí

Ako sa starať o pokožku

  • Udržujtehodinky v čistote. Pravidelne odstraňujte pot a nečistoty. Dezinfikujte aspoň raz za mesiac. Po každom tréningu umyte remienok a puzdro pod teplou tečúcou vodou s jemným mydlom alebo použite vlhkú handričku, ktorá je jemná na dotyk.
  • Starajtesa o čisté zápästie. Pred každým nasadením hodiniek a po ich vyzlečení si umyte ruky a zápästie. Pred nanesením sa uistite, že je vaša pokožka po utretí úplne suchá.
  • Nechajte pokožku dýchať a zápästie si oddýchnuť od tlaku. Nezabudnite si hodinky pravidelne vyzliekať alebo si ich preniesť na druhú ruku. Neustále nosenie hodiniek bez prestávky spôsobuje nepríjemné podráždenie pokožky.
  • Keď je vaše zápästie podráždené alebo začervenané, nenoste hodinky, kým príznaky neustúpia a vaša pokožka sa nezotaví.
  • Buďte pozornía nezabudnite! Dbajte na to, aby sa pod remienok hodiniek alebo náramok nedostali alergény a iné nežiaduce látky, ako napríklad ovocná šťava, vaječný bielok, morské plody, orechy, sója, vlna, prach, piesok a telové mlieko. Aj ich malé množstvo v priestore medzi rukou a hodinkami môže viesť k alergiám a podráždeniu pokožky.
  • Ak po nosení hodiniek spozorujete dlhotrvajúce podráždenie alebo začervenanie pokožky, ktorého príznaky nezmiznú, okamžite kontaktujte svojho praktického lekára alebo dermatológa.

Hygiena zápästia Umývanie rúk

Nosenie hodiniek a bezpečnosť a ochrana zdravia

Neotáľajte a postarajte sa o hygienu svojho zápästia už teraz, aby bolo používanie hodiniek príjemné a bezpečné. Nezabudnite na týchto niekoľko jednoduchých krokov starostlivosti. Znalosť hygienických pravidiel nielenže predĺži životnosť hodiniek, ale zabezpečí aj zdravie a pohodu vašej pokožky a zaručí bezpečnosť počas používania.


Zuzana Marková

Okrem zbierania elegantných dámskych hodiniek a šperkov (a písania o nich) sa venuje aj poradenskej činnosti. Veselá postava, ktorá je vždy pripravená poradiť a pomôcť. Súkromne vedie aktívny životný štýl a miluje prípravu chutného sushi.