Poškriabané hodinky - dajú sa každé hodinky vyleštiť?

Rady

Poškriabané hodinky - dajú sa každé hodinky vyleštiť?

Anna Vargová

Anna drží prst na pulze, keď ide o to, čo je trendy a módne. Tiež v hodinkách. Ako fanúšička aktívneho životného štýlu rada navštevuje fitnes klub a posilňovňu. Práve prostredníctvom nej sa dozviete o možnostiach športových hodiniek a fitness trackerov.

31 marec 2023

Otázky hygieny hodiniek sú už pravidelnou súčasťou našej série článkov, v ktorých radíme, ako sa správne starať o hodinky. Jednou z najdôležitejších tém, ktorej sme sa mimochodom na blogu už venovali, je otázka leštenia poškriabaných hodiniek, aby mohli svojmu majiteľovi slúžiť čo najdlhšie. Čo je to leštenie? Je leštenie všetkých materiálov bezpečné? Odpovede na tieto otázky nájdete v tomto článku!

Ako sa starať o poškriabané hodinky?

Pri kúpe nových a nepoužívaných hodiniek sa každý v prvom rade zameriava na bezchybný vzhľad puzdra. Dokonale vyleštený obal a náramok zapôsobia svojou estetikou. V takejto situácii je zrejmé, že si chcete tento do očí bijúci vysoký lesk užívať aj po niekoľkých rokoch používania. Bohužiaľ, časom, čo je prirodzený proces najmä pri pravidelnom nosení a skladovaní, sa môžu objaviť viac či menej viditeľné škrabance. Ako sa zbaviť nežiaducich škrabancov a vrátiť hodinkám ich pôvodný lesk a atraktívny vzhľad? Existuje len jedna odpoveď - leštenie.

Leštenie hodiniek - čo zahŕňa?

Zaujíma vás, či sa aj drahé hodinky vyrobené z dobrých a kvalitných materiálov môžu poškriabať? Samozrejme, že môžu. Je to preto, že každý kov použitý pri výrobe je do určitej miery náchylný aj na drobné škrabance. Ak si sľúbite, že odteraz budete pri používaní opatrní, a dokonca sa budete dušovať, že sa nič nestane, nezaručuje to, že sa vaše hodinky nepoškodia a ich povrch nebude narušený. Pri každodennom používaní sa často odhaľuje časť okolo zapínania a rada na to je náramok hodiniek vyleštiť.

Poškriabané hodinky, leštiace služby

Za zmienku stojí, že sa nemusíte obávať, že by sa počas nosenia na náramku, obale alebo skle vytvorili škrabance a hodinky by stratili svoj pôvodný pôvab a sviežosť. V tomto prípade je najlepšie poškriabané hodinky vyleštiť. Leštenie je špeciálny postup, pri ktorom sa z rôznych povrchov postupne stierajú škrabance, zárezy, nečistoty a drobné mechanické poškodenia. Pomocou starostlivo vybraných techník a nástrojov, ako sú leštiace handričky, špongie alebo leštiace pasty, možno ľahko a rýchlo obnoviť hladkosť, lesk a nový, bezchybný vzhľad vylešteného povrchu.

Leštiace utierky na oceľ - sú bezpečné?

V kategórii pánskych hodiniek je náramok častou voľbou, aj keď je vystavený práve poškriabaniu. V situácii poškriabania a výmeny nie je také jednoduché nájsť náhradu ako napríklad pri hodinkách na remienku. Náramky pre pánske hodinky je preto najlepšie vyleštiť, napríklad pomocou leštiacej súpravy Cape Cod. Rovnako, ak vlastníte dámske hodinky, strieborný náramok sa pomocou handričiek ľahko vráti do pôvodného stavu. Existujú však aj výnimky.

Ako vyleštiť poškriabané hodinky?

Postup leštenia drobných defektov môžete vykonať sami doma. Na čo však musíte myslieť, ak sa rozhodnete poškriabané hodinky vyleštiť sami? Po prvé, nie každé hodinky sa dajú vyleštiť. Vhodné sú na to len niektoré materiály. Hovoríme o hodinkách s oceľovými alebo titánovými obalmi a náramkami, a čo je potrebné zdôrazniť, je, že nesmú mať žiadnu dodatočnú povrchovú úpravu vrátane ozdobného náteru alebo pozlátenia. Náramky hodiniek vyrobené napríklad z keramického sintra by sa mali zveriť do rúk skúsenej osoby na leštenie.

Leštené dámske hodinky Corniche Heritage 36 na zápästí

Aby sme sa vrátili k danej téme, neodborné leštenie by napriek najúprimnejším úmyslom mohlo spôsobiť vážnejšie poškodenie hodiniek ovplyvňujúce ich vzhľad a estetiku. Pre odbornú radu je vhodné navštíviť osvedčeného hodinára. V prípade vážnejšieho poškodenia alebo poškodenia dekoratívnych povrchových úprav sa obráťte aj na autorizované servisné stredisko výrobcu, od ktorého ste hodinky zakúpili, a požiadajte o odbornú pomoc.


Anna Vargová

Anna drží prst na pulze, keď ide o to, čo je trendy a módne. Tiež v hodinkách. Ako fanúšička aktívneho životného štýlu rada navštevuje fitnes klub a posilňovňu. Práve prostredníctvom nej sa dozviete o možnostiach športových hodiniek a fitness trackerov.