Pánske hodinky s fázami mesiaca. Naše návrhy

TOP

Pánske hodinky s fázami mesiaca. Naše návrhy

Ladislav Marko

Má rád luxusné hodinky, zbožňuje automaty a vášnivo ich zbiera. Zároveň pozorne sleduje všetky novinky a udalosti zo sveta hodiniek. V súkromí vášnivo pláva a cestuje po svete.

17 júl 2023

Ukazovatele fázy mesiaca sú jednou z najzaujímavejších komplikácií hodiniek. Súvisí s meraním času a zosúladením životného rytmu s mesačným cyklom a jeho jednotlivými fázami na základe dôkladného pozorovania nočnej oblohy. Mnohé renomované hodinárske značky vzhľadom na rastúci záujem o túto funkciu navrhujú nielen praktické, ale aj fantáziu podnecujúce hodinky s ukazovateľom fázy mesiaca. Ako funguje komplikácia fázy mesiaca? Ako z nej vyčítať potrebné informácie? Ktoré hodinky s funkciou fázy mesiaca by ste si mali vybrať? Zistite to teraz v nasledujúcom článku!

 
 

Čo je to indikátor fázy mesiaca?

Hodinky sfunkciou fázy mesiaca nie sú ničím iným ako hodinkami vybavenými komplikáciou mechanizmu, ktorý indikuje aktuálnu fázu mesiaca. Stojí za zmienku, že nejde o novú technológiu. Zariadenia na sledovanie cyklu a pozorovanie nočnej oblohy boli známe už v staroveku. Najstarším príkladom tohto typu bola grécka Antikythera, ručne poháňaný model slnečnej sústavy, ktorý umožňoval sledovať polohu nebeských telies.

 

Pánske hodinky Aerowatch s fázami mesiaca

 

Až do 18. storočia sa na určovanie fáz Mesiaca používali samostatné meracie prístroje. Vtedy sa začali objavovať prvé astronomické hodiny so spomínaným ukazovateľom, ale najmä ako súčasť vybavenia katedrál a kostolov. Až v 20. storočí, po nástupe náramkových hodiniek, začali hodinári túto funkciu začleňovať do základných hodinových komplikácií.

 

Čím sa vyznačujú hodinky s funkciou fázy mesiaca?

Ukazovateľ fázy mesiaca je nepochybne jedinečným prvkom, ktorý často priťahuje pozornosť a púta pozornosť svojimi krásnymi detailmi. Výrobcovia hodiniek sa predbiehajú vo vytváraní veľkolepých dekorácií a sofistikovaných ozdôb, ktoré na ciferníku reprodukujú kúsok nočnej oblohy. Pritom nemožno opomenúť ani najdôležitejšiu otázku, a to praktickosť takéhoto riešenia.

 

Ako funguje funkcia fázy mesiaca?

Úplný mesačný cyklus trvá presne 29 dní, 12 hodín, 44 minút a 2,8 sekundy a ukazovateľ fázy mesiaca na hodinkách umožňuje jednak sledovať cyklus a jeho dĺžku, jednak získať predstavu o aktuálnej fáze cyklu napríklad počas zamračenej noci. V závislosti od mechanizmu použitého v hodinkách sa ukazovateľ pohybuje podľa aktuálnej fázy Mesiaca, či už ide o nov, prvú štvrť, spln alebo poslednú štvrť. Následne je čítanie fázy veľmi jednoduché, pretože grafická podoba objavujúca sa na ciferníku reprodukuje aktuálny vzhľad prirodzenej družice Zeme.

 

Pánske hodinky epic Ouvre D'Art s fázami mesiaca

 

Pánske hodinky s fázami mesiaca - naše návrhy

Keď už vieme, čo je funkcia ukazovateľa fázy mesiaca na hodinkách a čím vyniká, je čas prejsť k našim návrhom pánskych hodiniek s fázami mesiaca!

 

Realistický ukazovateľ fázy mesiaca a pánske hodinky Schaumburg MooN Meteorite

Prvým návrhom pre skutočných zberateľov a milovníkov špičkovej hodinovej techniky sú exkluzívne pánske hodinky Schaumburg MooN Meteorite Automatic SCH-MNME, ktoré sú synonymom prestíže, remeselného spracovania a majstrovského diela. Model zaujme veľkolepou funkciou fázy mesiaca, a to nielen z hľadiska precíznosti a presnosti indikácie komplikácie (úplný cyklus trvá 29,52 dňa, pričom odchýlka je len 24 hodín za 122,5 roka!), ale aj z hľadiska jedinečného dizajnu a úplne mimoriadneho poňatia prezentácie tejto funkcie.

 

Mať na zápästí hodinky MooN je, akoby ste na ruke nosili kúsok vesmíru. V popredí tejto komplikácie je realistické zobrazenie samotného Mesiaca spolu s jeho štruktúrou a dokonca aj simulácia tieňa Zeme, ktorý naň dopadá, so zohľadnením severnej a južnej pologule. A čo viac, pozadím tohto fotografického motívu je samotný ciferník s nádherným vzorom Widmanstätte, vyrobeným z úlomku asteroidu z pásu asteroidov medzi Marsom a Jupiterom.

 

Schaumburg MooN Meteorite pánske hodinky s fázami mesiaca

 

Pánske hodinky MeisterSinger Lunascope - inovatívny dizajn a jedinečnosť fáz Mesiaca

Ďalej stojí za zmienku pánske hodinky MeisterSinger Lunascope Automatic LS908_SG03. Tento model ocenený viacerými cenami (iF Design Award 2019, Red Dot Design Award 2019, German Design Award 2020) za inovatívny prístup k dizajnu zaujme majstrovským dizajnom automatického mechanizmu MS Luna s originálnym modulom mesačných fáz vyvinutým značkou. Tento upravený a mimoriadne presný kaliber bol vyladený tak, že korekcia fázy je potrebná len každých 122 rokov!

 

Presnosť je jedna vec, ale vzhľad takejto komplikácie je vec druhá. V týchto hodinkách Lunascope je na čo pozerať. V hornej časti ciferníka sa nachádza samotný ukazovateľ, ktorý zobrazuje fotografické zobrazenie Mesiaca pohybujúceho sa po hviezdnej nočnej oblohe. Realistickosť ešte viac umocňuje tmavomodrý ciferník s elegantnou povrchovou úpravou v tvare slnečného lúča.

 

Pánske hodinky MeisterSinger Lunascope s fázami mesiaca

 

Krása hviezdnej oblohy - pánske hodinky Epos Oeuvre D'Art Big Moon

Ukazovateľ fázy mesiaca je pre prémiové značky často príležitosťou predviesť svoje hodinárske zručnosti, umenie a remeselnú zručnosť. Príkladom tohto majstrovského umenia sú pánske hodinky Epos Oeuvre D'Art Big Moon Automatic Limited Edition 3440.322.20.14.25 od prémiovej švajčiarskej značky. Fascinujúci, inšpirujúci a veľkolepý model je návrhom na váš vlastný kúsok neba.

 

Hlavnú úlohu tu hrá nádherný tmavomodrý ciferník v slnečnom odtieni imitujúci nočnú oblohu posiatu miliónom hviezd. Pozornosť na oblohu upúta neprimerane veľký a realisticky vyzerajúci mesiac, ktorý je súčasťou netradičnej funkcie fázy mesiaca. Táto komplikácia je originálnou modifikáciou Epos Big Moon, ktorú vyvinuli hodinári Epos na základe ozdobného mechanického strojčeka Sellita SW300 / ETA 2892 s automatickým náťahom (v závislosti od).

 

Pánske hodinky Epos Ouvre D'art Big Moon s fázami mesiaca na zápästí

 

Aerowatch Les Grandes Classiques - elegantný oblek a praktickosť fáz mesiaca

Tým však náš zoznam nekončí. Poslednou piatou ponukou sú švajčiarske pánske oblekové hodinky Aerowatch Les Grandes Classiques Moon Phase 78990-AA01 s rafinovaným dizajnom. Tradičný model s biznis dizajnom sa vyznačuje tmavosivou farebnosťou koženého remienka a ciferníka. Ako sa na prémiové hodinky s klasickým štýlom sluší, nemohli chýbať praktické funkcie - chronograf, dátumovka a ukazovateľ fázy mesiaca. Ten vyniká svojou jednoduchou a tlmenou formou, pričom je vhodnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú nadčasové a dobre padnúce hodinky.

 

Pánske hodinky Aerowatch Les Grande Classique s fázami mesiaca

 

Pánske hodinky s funkciou fázy mesiaca - objavte rozsiahlu kolekciu!

Ak vás zaujímajú hodinky s funkciou fázy mesiaca, určite sa pozrite do nášho online obchodu! Nájdete tam rozsiahlu ponuku cenovo dostupných aj zberateľských modelov od prémiových luxusných značiek! Rozhodnite sa pre jedinečnosť, hodinárske remeslo a krásu pánskych hodiniek s ukazovateľom fázy mesiaca!


Ladislav Marko

Má rád luxusné hodinky, zbožňuje automaty a vášnivo ich zbiera. Zároveň pozorne sleduje všetky novinky a udalosti zo sveta hodiniek. V súkromí vášnivo pláva a cestuje po svete.