Hodinky do hôr - ktoré si vybrať?

Rady

Hodinky do hôr - ktoré si vybrať?

Martin Hric

Muž v neustálom pohybe. Ak práve neskúša nejaký nový šport, pravdepodobne je na ceste a chytá stop do Chorvátska. Milovník inteligentných hodiniek a high-tech hodiniek.

13 november 2023

Vo svete horských expedícií sa správne hodinky môžu stať neoceniteľným spoločníkom. Horské hodinky by mali spájať spoľahlivosť a širokú škálu funkcií prispôsobených náročným horským podmienkam. Ako si však vybrať tie ideálne, ktoré splnia všetky naše očakávania? V tomto článku sa pokúsime na túto otázku odpovedať.

 
 

Horská turistika - prečo by ste si ich mali kúpiť?

Moderné horské hodinky sa hodia nielen pri prekonávaní horských chodníkov, ale aj pri lezení, lyžovaní alebo snowboardingu. Príslušenstvom tohto typu sú zvyčajne hodinky s GPS, aby ste sa na trase nestratili. Niektoré sú vybavené aj mapami a možnosťou skontrolovať obľúbenosť trasy. Každý fanúšik lezenia by mal byť vybavený aj kompasom, aby sa na trase nestratil. Mnohé hodinky sú touto funkciou vybavené. Meranie tlaku s búrkovým alarmom uľahčuje akúkoľvek činnosť vo výške. Umožňuje zodpovedne naplánovať trek alebo prípadný úkryt pred búrkou. Či už si hodinky vezmete do hôr, alebo nie, funkcie, ako je meranie tepovej frekvencie na zápästí, sú veľmi dôležitou funkciou pre každého športovca. Vo výbave by sme mali mať nielen bežecký batoh alebo fľašu na vodu, ale aj multifunkčné outdoorové hodinky.

 

Horské hodinky

 

Hodinky do hôr - na čo by ste sa mali pri kúpe zamerať? Najdôležitejšie aspekty

Pri výbere horských hodiniek zohráva kľúčovú úlohu nielen funkčnosť, ale aj dizajn a konštrukcia. Aby hodinky spĺňali požiadavky náročného terénu a premenlivého počasia, musia byť pevne skonštruované, odolné voči rôznym podmienkam a trvanlivé.

Jedným z najdôležitejších aspektov, ktorému treba venovať pozornosť, sú materiály použité na ich výrobu. Puzdro musí byť schopné odolať vonkajším vplyvom, ako sú nárazy alebo odreniny, ktorým sa počas horských túr nevyhnete. Materiály ako titán alebo vysokopevnostné plasty zaručujú dlhú životnosť hodiniek. Rovnako dôležitý je aj materiál remienka. Remienky vyrobené z polymérov alebo gumy sú odolnejšie voči vlhkosti a potu, čo z nich robí zďaleka najlepšiu voľbu pri kúpe hodiniek do hôr.

Ide o ďalší kľúčový prvok hodiniek do hôr. Hory sú miestom, kde sa počasie môže zmeniť v okamihu. Náhly dážď, brodenie sa potokmi alebo dokonca pád do vody sú situácie, ktoré sa môžu stať každému nadšencovi trekingu. Preto sa oplatí venovať pozornosť vhodnej triede vodotesnosti hodiniek. Oplatí sa investovať do modelu, ktorý je vodotesný minimálne do 100 metrov. Takáto odolnosť voči striekajúcej vode zabezpečí pokoj počas akejkoľvek horskej aktivity bez ohľadu na poveternostné podmienky.

Tretím a nemenej dôležitým aspektom, ktorý je potrebné zohľadniť pri výbere horských hodiniek, je dlhá výdrž batérie. Počas viacdňových horských expedícií môže byť prístup k zdrojom energie obmedzený alebo dokonca nemožný. Z tohto dôvodu by mali byť hodinky schopné zabezpečiť prevádzku počas niekoľkých dní bez dobíjania. Modely s vysokokapacitnou batériou alebo funkciou solárneho nabíjania sa môžu ukázať ako neoceniteľné, najmä pri dlhších túrach alebo expedíciách.

rebríček horských hodiniek

 

GPS - nepostrádateľný navigátor pri horských túrach

Keď sa vydáme do hôr, navigácia sa stáva jedným z najdôležitejších aspektov našej bezpečnosti a pohodlia na ceste. GPS zabudované v horských hodinkách nám umožňuje presne určiť našu polohu, smer chôdze a vzdialenosť do cieľa. Navyše v ťažko prístupných horských oblastiach, kde môže byť pokrytie zradné, môžu tradičné navigačné metódy zlyhať. V takýchto chvíľach sa offline mapy ukážu ako neoceniteľné.

Jedným z modelov hodiniek, ktorý v tejto kategórii vyniká, je Suunto Race. Ponúka možnosť používania offline máp, takže aj na miestach bez prístupu na internet bude efektívne navigovať na základe presných máp uložených v pamäti zariadenia. Takáto funkcia nielenže zvyšuje náš pocit bezpečia počas turistiky, ale umožňuje nám aj vychutnávať si prírodu bez neustálych obáv, či sme nezablúdili mimo trasy.

 

Horské hodinky Polar

 

Aké funkcie by mali mať ideálne horské hodinky?

Horské hodinky nie sú len zariadením na meranie času, ale predovšetkým pokročilým nástrojom pre milovníkov hôr. V závislosti od individuálnych potrieb a preferencií existuje mnoho funkcií, ktoré môžu byť počas túry užitočné. Tu je niekoľko kľúčových z nich:

  • GPS s offline mapami: ako sme už spomenuli, zabudované GPS, ktoré umožňuje offline mapy, je nevyhnutné v ťažko dostupných oblastiach, kde nie je mobilný signál. Umožňuje nám presne určiť našu polohu a sledovať našu trasu v reálnom čase.
  • Výškomer: Umožňuje nám ľahko určiť, ako vysoko nad morom sa nachádzame, čo môže byť mimoriadne užitočné pri plánovaní trasy alebo kontrole nášho postupu smerom k vrcholu.
  • Barometer: Ukazuje atmosférický tlak, ktorý nám umožňuje predpovedať zmeny počasia. Náhly pokles tlaku môže znamenať blížiacu sa búrku.
  • Kompas: Aj v dobe digitálnej navigácie zostáva tradičný kompas neoceniteľným nástrojom na určovanie svetových strán.
  • Monitor srdcového tepu: Pre tých, ktorí chcú sledovať svoje cvičenie a kondíciu, sú hodinky so zabudovaným monitorom srdcového tepu nevyhnutné. Umožňuje prispôsobiť tempo chôdze aktuálnej úrovni kondície a predchádzať únave.
  • Teplomer: Vďaka tomu, že poznáte presnú teplotu svojho okolia, môžete sa lepšie pripraviť na poveternostné podmienky a prispôsobiť tomu svoje oblečenie.

Pri výbere ideálnych horských hodiniek sa oplatí venovať pozornosť týmto funkciám a posúdiť, ktoré z nich sú pre nás najdôležitejšie. Vďaka tomu budú naše horské dobrodružstvá nielen pohodlnejšie, ale aj bezpečnejšie.

 

Ktoré hodinky do hôr? Garmin

 

Ktoré horské hodinky budú v tomto prípade najlepšie?

Hoci máme na hodinky do hôr veľmi vysoké požiadavky, v našom obchode nájdete širokú ponuku zariadení určených na tento typ aktivít. Hodinky Casio Protrek sú skutočnou klasikou, pokiaľ ide o športové hodinky určené na treking. Ak však túžite po inteligentných hodinkách, vyberte si hodinky Suunto (série Suunto 9, Core alebo najnovší model Race) alebo Garmin (Fenix, Instinct, Forerunner, Vivoactive). Ide o profesionálne športové inteligentné hodinky, ktoré si vyberá mnoho športovcov. Hodinky tohto typu vás určite nesklamú.

Suunto gps horské hodinky

Horské hodinky - spoľahlivý doplnok pre každého trekára

Kvalitné horské hodinky sú multifunkčné zariadenia, vďaka ktorým budete vedieť všetko o výkone svojho tela. Okrem vynikajúceho plánovania trasy vám športové hodinky umožnia sledovať rýchlosť chôdze, prejdenú vzdialenosť, nadmorskú výšku, v ktorej sa nachádzate, a budú vás informovať o kalóriách spálených počas dňa. Neváhajte a investujte do horských hodiniek určených pre milovníkov trekingu!


Martin Hric

Muž v neustálom pohybe. Ak práve neskúša nejaký nový šport, pravdepodobne je na ceste a chytá stop do Chorvátska. Milovník inteligentných hodiniek a high-tech hodiniek.