Chronograf - čo to je a ako funguje?

Rozmanitosť

Chronograf - čo to je a ako funguje?

Ladislav Marko

Má rád luxusné hodinky, zbožňuje automaty a vášnivo ich zbiera. Zároveň pozorne sleduje všetky novinky a udalosti zo sveta hodiniek. V súkromí vášnivo pláva a cestuje po svete.

05 jún 2024

Chronograf je funkcia hodiniek, ktorá nielenže dodáva estetický nádych v podobe malých ciferníkov na ciferníku, ale predovšetkým slúži ako stopky na meranie času s vysokou presnosťou. Užitočnosť chronografu siaha od jednoduchých každodenných úloh až po špecializovanejšie aplikácie, ako sú merania pri športe alebo vedeckých experimentoch. Táto praktickosť robí z hodiniek s chronografom nástroj, ktorý je nielen funkčný, ale aj módny, ideálny pre tých, ktorí oceňujú kombináciu štýlu a užitočnosti.

Čo je to chronograf?

Chronograf je komplikácia hodinkového mechanizmu, ktorá zabezpečuje presné meranie času. V závislosti od úrovne komplikácie meria sekundy, desatiny a stotiny sekundy a môže merať aj veľmi dlhé časové intervaly - dokonca hodiny. Stručne povedané, funkcia chronografu nie je nič iné ako stopky, užitočné pre každého športovca. Stačí použiť jedno z tlačidiel na boku puzdra - potom sa spustia ručičky na ďalších ciferníkoch, inak nazývaných totalizátory. Zastavenie chronografu sa vykoná opätovným stlačením tlačidla, pričom susedné tlačidlo vynuluje počítadlo. Chronograf je doplnková funkcia hodiniek, ktorá umožňuje presné meranie času. Ide o tzv. analógové stopky, ktoré sa zvyčajne aktivujú tlačidlom na bočnej strane puzdra. Najčastejšie sa nachádza na športových hodinkách, ale často zdobí aj bežné modely.

Hodinky s chronografom

Od amatérskych meraní až po presné meranie času

Prvé chronografy boli vyvinuté skôr, ako si myslíte, už na prelome 18. a 19. storočia. Mali podobu pera pripojeného k ihle, ktorá sa po spustení pohybovala a zanechávala atramentovú stopu, čím zaznamenávala meranie. Takéto riešenie malo ďaleko od presnosti merania časových úsekov a vždy sa muselo porovnávať s inými meraniami, takže nemalo dlhú životnosť. Prelom nastal v roku 1821, keď bol vyvinutý prvý chronograf, ktorý dokázal presne zmerať čas prekonaný z bodu A do bodu B. Jeho konštruktérom bol francúzsky hodinár Nicolas M. Rieussec a vynález si objednal kráľ Ľudovít XVII, ktorý chcel vedieť presný čas, počas ktorého kone prešli dostihovou dráhou.

Odvtedy sa už ďalšie chronografy vyrábali podľa vzoru toho, ktorý vytvoril Rieussec. Rok za rokom sa svojou formou čoraz viac podobali hodinkám. K ich rýchlemu rastu prispel vojenský priemysel a rozvoj letectva. Spočiatku mali podobu stopiek alebo vreckových hodiniek s voliteľnou funkciou chronografu, neskôr nadobudli podobu náramkových hodiniek, ktoré tak dobre poznáme dnes.

Chronograf v hodinkách Timex

Ako funguje funkcia chronografu v hodinkách?

Hodinky s chronografom majú o niečo zložitejší mechanizmus fungovania ako tradičné hodinky - zahŕňa inštaláciu ďalších presných systémov na meranie času. Z tohto dôvodu môžu byť hodinky často drahšie v porovnaní so štandardnými modelmi. V najzákladnejšej podobe meria chronograf iba sekundy, pričom jediná ručička spúšťa hodiny po stlačení tlačidla na boku puzdra hodiniek. Takéto hodinky sú obmedzené len na meranie sekúnd, zatiaľ čo tie zložitejšie obsahujú až tri ciferníky chronografu - počítajú stotiny a desatiny sekundy - a poskytujú mimoriadne presné časové intervaly.

Hodinky s chronografom

Okrem čiastkových ciferníkov môže mať chronograf na hodinkách aj elektronickú podobu, ktorá sa najčastejšie vyskytuje na inteligentných hodinkách a športových hodinkách, ako sú Casio G-Shock alebo Puma. Hodí sa pri športe, ale je to praktická možnosť aj v každodennom živote. Presné meranie času bude dôležité napríklad v kuchyni. Umožní vám odmerať čas pečenia alebo varenia vajec. Estetickým prínosom sú aj ďalšie ciferníky na ciferníku, vďaka ktorým hodinky vyzerajú dizajnovo a štýlovo. Dopĺňajú hlavný ciferník a - hoci sa zvyčajne považujú za doplnkovú funkciu - dodávajú modelu jedinečný šmrnc. Chronograf sa často vyskytuje aj v leteckých hodinkách - veď na oblohe záleží na každom zlomku sekundy. Chronograf sa vyskytuje aj v automobilových modeloch, kde sa objavuje vedľa tachymetra na meranie rýchlosti. Chronograf v hodinkách je teda nielen praktickou, ale aj estetickou možnosťou.

Na čo sa chronograf používa? Ako sa chronograf v hodinkách používa na dennej báze?

Chronograf môže byť nepostrádateľný najmä pre športovcov. Ťažko si predstaviť akúkoľvek disciplínu, v ktorej ide o čas, bez možnosti jeho presného merania. Hodinky s chronografom sú teda nepostrádateľné pre každého športovca, ktorý sa snaží prekonať všetky rekordy. Najobľúbenejším využitím chronografu je, samozrejme, meranie času pri behu - aj v dobe elektronických hodiniek si však mnoho ľudí vyberá analógové modely s chronografom. Jedným z dôvodov je ich univerzálny dizajn - dajú sa rovnako dobre použiť ako športové hodinky aj ako štýlová ozdoba na slávnostné príležitosti. Hodinky s chronografom sa ideálne hodia aj pre najrôznejších trénerov a športových inštruktorov, ktorí potrebujú kontrolovať čas svojich zverencov, a pritom si chcú zachovať štýlový a exkluzívny vzhľad.

Hodinky Zeppelin

Ako používať chronograf? Pomocou tlačidiel umiestnených na boku obálky spustíte a zastavíte meranie. Výrobcovia sa snažia, aby táto funkcia bola čo najintuitívnejšia a najjednoduchšia na používanie. Odpoveď na otázku, na čo sa chronograf v hodinkách používa, sa zdá byť pomerne jednoduchá - slúži ako funkcia merania času a zároveň ako estetický doplnok.

Ako sa chronograf na hodinkách nastavuje? Pokyny krok za krokom

Ako nastaviť chronograf na hodinkách? Prikladáme krátky návod, ktorý vám umožní obnoviť nastavenia stopiek.

Návod na obsluhu chronografu na hodinkách je pomerne krátky a nekomplikovaný. Prvým krokom je vytiahnuť korunku úplne von a pomocou tlačidiel presunúť subciferníky do východiskovej polohy. Pri niektorých značkách si nastavenie chronografu vyžaduje vytiahnutie korunky a súčasné stlačenie horného a dolného tlačidla na niekoľko sekúnd. Po dokončení operácie je tiež potrebné nezabudnúť nastaviť správny čas, ktorého odpočítavanie bolo na tento čas pozastavené.

Chronometer a chronograf v hodinkách - vysvetľujeme rozdiel

Chronometer a chronograf sú často zamieňané pojmy, najmä preto, že sa oba týkajú hodiniek. Chronometer nie je nič iné ako hodinky s veľmi vysokým stupňom presnosti, ktoré dokážu odolávať rôznym prevádzkovým podmienkam. Najčastejšie o tom, že model je chronometrom, svedčí certifikát COSC (skratka pre Swiss Chronometer Testing Institute). Chronograf sú, ako už vieme, hodinky s analógovou funkciou stopiek, ktoré merajú časové úseky, pričom drobné ciferníky v nich fungujú ako meracie ukazovatele. Ich presnosť môže byť na desatiny alebo dokonca stotiny sekundy.

Hodinky Emporio Armani


Ladislav Marko

Má rád luxusné hodinky, zbožňuje automaty a vášnivo ich zbiera. Zároveň pozorne sleduje všetky novinky a udalosti zo sveta hodiniek. V súkromí vášnivo pláva a cestuje po svete.