G-SHOCK oslavuje 40 rokov: G-D001 z 18-karátového zlata vytvorený umelou inteligenciou

G-SHOCK

G-SHOCK oslavuje 40 rokov: G-D001 z 18-karátového zlata vytvorený umelou inteligenciou

Ladislav Marko

Má rád luxusné hodinky, zbožňuje automaty a vášnivo ich zbiera. Zároveň pozorne sleduje všetky novinky a udalosti zo sveta hodiniek. V súkromí vášnivo pláva a cestuje po svete.

03 máj 2024

Spoločnosť G-SHOCK oslávila svoje 40. výročie realizáciou projektu Dream Project #2. Pripomeňme, že prvá edícia projektu sa uskutočnila v roku 2018, keď vznikol výnimočný model G-D5000 z 18-karátového zlata, limitovaný na 35 kusov. Druhé vydanie projektu sa ukázalo byť nemenej ohromujúce. Výsledkom je limitovaná edícia hodiniek G-SHOCK G-D001, ktorá je tiež celá vyrobená zo zlata, ale na vytvorenie ľahkej a zároveň nárazuvzdornej konštrukcie použili dizajnéri... umelú inteligenciu.

  • Spoločnosť G-SHOCK oslavuje 40. výročie svojho vzniku.
  • Pri tejto príležitosti bol realizovaný druhý ročník programu Dream Project.
  • V rámci neho bol vytvorený model z 18-karátového zlata, pri ktorého navrhovaní bola použitá umelá inteligencia.
  • Viac informácií o hodinkách nájdete na našom blogu.

Umelá inteligencia v dizajne hodiniek G-SHOCK G-D001

Tento jedinečný dizajn sa vyznačuje inovatívnym, objavným využitím generatívneho dizajnu - techniky počítačom podporovaného dizajnu, ktorá využíva umelú inteligenciu na optimalizáciu procesu navrhovania. Celokovový nárazuvzdorný dizajn s originálnym tvarom vznikol v procese spolutvorby medzi vývojármi a umelou inteligenciou. V tomto prípade sa generatívny dizajn s využitím technológií umelej inteligencie použil na proces navrhovania vonkajšieho vzhľadu hodiniek.

G-SHOCK G-D001 celkovo

Na základe dizajnového rámca vytvoreného dizajnérmi boli údaje zozbierané počas 40 rokov vývoja radu G-SHOCK aplikované na systém umelej inteligencie, ktorý vygeneroval optimalizovaný 3D model zohľadňujúci faktory, ako je pevnosť konštrukcie, vlastnosti materiálu a metódy obrábania. Originálne súčasti a konštrukčné tvary, ktoré vidno na hlavni, náramku a ciferníku, úplne menia vzhľad hodiniek G-SHOCK, na ktorý sme zvyknutí, ale prispievajú aj k zníženiu hmotnosti a zvýšeniu tlmenia nárazov. Výsledkom tohto kreatívneho procesu je oceľová konštrukcia odolná voči nárazom bez použitia živicových tlmiacich prvkov alebo iných podobných materiálov. Všetky lesklé prvky hodiniek sú ručne leštené.

Číselník G-SHOCK G-D001

Inovatívny dizajn s umelou inteligenciou realizovaný starodávnou metódou odlievania

Hodinky Casio G-Shock majú masívny plášť s priemerom 45,1 mm. Remienok a originálny ažurový náramok sú vyrobené metódou odlievania zo strateného vosku, ktorá je známa už od staroveku a používala sa približne 3000 rokov pred naším letopočtom v starovekom Egypte. Dnes spočíva vo vytvorení modelu z vosku a jeho zaliatí niekoľkými vrstvami látky podobnej sadre. Keď sa z hmoty vytvorí tvrdá forma, zahreje sa, aby z nej vosk vytiekol. Vzniknutý voľný priestor sa vyplní roztaveným zlatom a po vychladnutí sa forma odstráni.

Náramok a rámček G-SHOCK G-D001

Skeletový ciferník, rubínové ložiská a vesmírna technológia hodiniek G-SHOCK G-D001

Skeletový ciferník hodiniek odhaľuje mechanizmus špeciálne navrhnutý pre tento model. Jeho súčasťou je kovová hlavná doska, ozubené kolieska zo silikónu a ložiská z prírodných rubínov. Okrem toho boli do obvodu ciferníka zabudované solárne panely, ktoré vychádzajú z technológie používanej v satelitoch. S využitím skúseností z vesmírneho priemyslu sa podarilo vytvoriť systém, ktorý výrazne zvyšuje účinnosť výroby energie v porovnaní s tradičnými solárnymi panelmi. Táto energia poháňa rôzne funkcie hodiniek vrátane príjmu rádiových vĺn. Čas na týchto hodinkách je synchronizovaný prostredníctvom šiestich atómových časových relé po celom svete. Na ciferníku modelu nájdete okrem ukazovateľa dátumu aj indikáciu času v dvoch zónach a stopky.

Mechanizmus G-SHOCK G-D001

Hodinky G-SHOCK G-D001 v originálnom funkčnom balení.

Takýto sofistikovaný model Casio G-SHOCK musel byť vhodne zabalený. Je to zlato-čierna konštrukcia v tvare veže s otvorenými stenami, ktoré boli vytvorené z historických a súčasných čísel modelov G-SHOCK. Vo vnútri bola umiestnená LED lampa, takže obal sa dá použiť aj ako nočná lampa. Vďaka originálnemu dizajnu škatule vytvára lampa očarujúcu atmosféru prelínajúcich sa svetiel a tieňov.

Balenie G-SHOCK G-D001

Limitovaný počet kusov, G-SHOCK G-D001 predaný v charitatívnej aukcii

Tento historický model je jedinými hodinkami svojho druhu na svete, jeho limitácia je preto obmedzená na jeden kus. Hodinky G-SHOCK G-D001 boli ponúknuté na predaj v charitatívnej aukcii, ktorú zorganizoval jeden z popredných svetových aukčných domov Phillips. Hodinky sa predali za nemalú sumu 400 050 USD. Celý výťažok bol venovaný environmentálnej organizácii The Nature Conservancy.

Rámček G-SHOCK G-D001


Ladislav Marko

Má rád luxusné hodinky, zbožňuje automaty a vášnivo ich zbiera. Zároveň pozorne sleduje všetky novinky a udalosti zo sveta hodiniek. V súkromí vášnivo pláva a cestuje po svete.