140. výročie hodinky Alpina si uctili Alpiner Extreme s neobvyklým kalibrom

Novinky

140. výročie hodinky Alpina si uctili Alpiner Extreme s neobvyklým kalibrom

Ladislav Marko

Má rád luxusné hodinky, zbožňuje automaty a vášnivo ich zbiera. Zároveň pozorne sleduje všetky novinky a udalosti zo sveta hodiniek. V súkromí vášnivo pláva a cestuje po svete.

20 apríl 2023

Značka Alpina bola jedným z vystavovateľov na prestížnom veľtrhu Hodinky a zázraky vo Švajčiarsku, kde oslavovala svoje 140. výročie. Počas podujatia spoločnosť Alpina poctila svojou návštevou jednu zo svojich ukážkových línií, hodinky Alpiner Extreme Automatic a Alpiner Extreme Regulator Automatic, z ktorých každá je limitovaná v edícii 888 kusov.

  • Spoločnosť Alpina obnovila sériu Alpiner v roku 2022. V roku 2023 počas podujatia Hodinky a zázraky predstavila ďalší diel tejto ikonickej kolekcie.
  • Novinkou je vzácny mechanizmus Regulator, ktorý ukazuje čas na troch rôznych indexoch.
  • Dizajn všetkých modelov zdobia detaily symbolizujúce zasnežené vrcholky švajčiarskych hôr.
  • Viac informácií o hodinkách nájdete na našom blogu

Čo je nové v sérii Alpina Alpiner?

Hlavnou novinkou je použitie oceľového náramku na troch modeloch. O predchádzajúcom uvedení sme písali v článku . A tak sa nástupcom modelu AL-525FWT4AE6 stali hodinky Alpina AL-525G4AE6B a AL-525TB4AE6B. Výstavnou novinkou hodiniek Alpiner Extreme Regulator Automatic, ktoré zažiarili na výstave Hodinky a zázraky, je použitie novej verzie vzácnej kompilácie - kalibra AL-650 Automatic Regulator. Alpina je pravdepodobne jednou z posledných spoločností, ktoré ho ešte vyrábajú.

Salon Alpina Švajčiarske hodinky a zázraky

Regulátor v sérii Alpiner Extreme Regulátor Automatic

Regulátor znamená, že každá stupnica priradená k určitej ručičke umožňuje odčítanie inej hodnoty. Preto sa používa veľmi výrazné usporiadanie troch počítadiel: hodinová ručička na subciferníku na 10. hodine, sekundová ručička na subciferníku na 6. hodine a minútová ručička ovládaná prostredníctvom hlavnej minútovej ručičky. Toto usporiadanie je v skutočnosti veľmi intuitívne a ľahko použiteľné a jeho podoba vzbudzuje veľkú zvedavosť nielen u samotného nositeľa hodiniek. Oceňuje sa najmä jeho rýchlosť čítania. Pri čítaní sprava doľava sa minúty a hodiny zobrazujú okamžite, zatiaľ čo pri čítaní zhora nadol sa spolu so sekundami zobrazia aj presné minúty. O to sa stará kaliber AL-650 ( 28 800 vph). Verzie Alpiner Extreme Automatic s tromi náťahmi používajú kaliber AL-525 (28 800 vph). Obe verzie automatu majú 38-hodinovú rezervu chôdze - dostatočnú na to, aby ste sa mohli vydať na horské štíty.

Hodinky Alpiner Extreme Regulator s automatickým ciferníkom

Zasnežené vrcholy hôr zachytené v detailoch Alpina Alpiner

Hodinky Alpina si na ciferníku zachovali charakteristický znak línie Alpiner Extreme: trojuholníkový motív, ktorý čerpá inšpiráciu z loga spoločnosti a odkazuje na zasnežené vrcholky hôr. Tento detail použila aj na protiváhe sekundovej ručičky na verzii Alpiner Extreme, ktorú už poznáme z iných hodiniek Alpina Alpiner. Na regulátore aj na trojručičkovej verzii sú aplikované všetky hodinové značky, ktoré sú rovnako ako ručičky vyplnené bielou luminiscenčnou vrstvou. Oceľové puzdro, ručičky a sekundová ručička majú leštenú povrchovú úpravu. Korunka na 3. hodine je vybavená vrúbkovanou gumovou vložkou na ľahšie uchopenie. Rozmery puzdra v oboch verziách sú 41 mm x 42,5 mm a vodotesnosť je 20 ATM.

Hodinky Alpiner Extreme Automatic verzia 2023


Ladislav Marko

Má rád luxusné hodinky, zbožňuje automaty a vášnivo ich zbiera. Zároveň pozorne sleduje všetky novinky a udalosti zo sveta hodiniek. V súkromí vášnivo pláva a cestuje po svete.