Garmin Enduro vs. Fenix 6 - čo bude lepšie na dlhé vzdialenosti?

Garmin

Garmin Enduro vs. Fenix 6 - čo bude lepšie na dlhé vzdialenosti?

Martin Hric

Muž v neustálom pohybe. Ak práve neskúša nejaký nový šport, pravdepodobne je na ceste a chytá stop do Chorvátska. Milovník inteligentných hodiniek a high-tech hodiniek.

25 júl 2023

Značka Garmin je jedným z najvýznamnejších amerických výrobcov športových hodiniek. Odolnosť v kombinácii s najmodernejšími technológiami a moderným dizajnom robia z týchto hodiniek vysoko cenené, praktické hodinky. Ako sa porovnávajú niektoré z najobľúbenejších modelov a Garmin, Enduro a Fenix 6?

Dva odľahčené varianty hodiniek Garmin Fenix a Enduro

HodinkyGarmin Enduro boli predstavené v roku 2021. Ide o model pripravený predovšetkým pre nadšencov behu na dlhé vzdialenosti. Vyznačuje sa veľmi dlhou dobou chodu, pričom zostáva mimoriadne ľahkým modelom. Za zmienku stojí aj výrazné zlepšenie výkonu funkcie solárneho nabíjania batérie známej z modelov Fenix 6 Solar alebo Instinct Solar. Hodinky Garmin Enduro majú dva varianty, ktoré sa líšia farbou remienkov a materiálom rámčeka. Enduro v titánovo sivej farbe má karbónovú povrchovú úpravu DLC a čierny nylonový remienok UltraFit. Model Enduro so šedým nylonovým remienkom UltrFit má kovové komponenty z nehrdzavejúcej ocele.

Hodinky Garmin enduro 2

Čo sa týka veľkosti, model Enduro zodpovedá modelu Fenix 6x, najväčšiemu modelu z vlajkového radu spoločnosti Garmin. Jeho obal má rozmery 51 x 51 x 14,9 mm, takže je kompatibilný s 26 mm remienkami QuickFit. Model Enduro z nehrdzavejúcej ocele váži 72 g a titánový 58 g. Pre porovnanie, Fenix 6x vážil 93 g a titánová verzia 83 g. To znamená zníženie hmotnosti o 22 % v prípade oceľového variantu a o 30 % v prípade titánového variantu. Na druhej strane majú hodinky rovnakú veľkosť displeja 1,4" a rovnaké rozlíšenie 280 x 280 px.

porovnanie modelov garmin fenix 6 a enduro

Výdrž batérie hodiniek Garmin Enduro a Fenix

HodinkyGarmin Enduro v režime hodiniek bez solárneho nabíjania vydržia až úctyhodných 50 dní a 65 dní s nabíjaním. Doteraz najvýkonnejší model Garmin Instinct Solar umožňoval prevádzku až 24 dní bez solárneho nabíjania a 54 dní s nabíjaním. Doteraz najsilnejšie zariadenie Garmin Fenix 6x Pro Solar umožnilo prevádzku GPS až 60 hodín (+ 6 hodín so solárnym nabíjaním), zatiaľ čo Enduro túto dobu predĺžilo na 70 hodín (+ 10 hodín so solárnym nabíjaním). Aj ostatné režimy sú v porovnaní priaznivé v prospech Endura. V úspornom režime hodinky fungujú až 130 dní alebo až rok s funkciou Solar (doteraz to bolo 80, resp. 120 dní). Na druhej strane maximálny čas prevádzky v expedičnom režime je 65 dní, resp. 95 dní s funkciou Solar, predtým 46 a 56 dní. Pokiaľ ide o vodotesnosť modelov Fenix aj Enduro, tá je 10 ATM.

Garmin Enduro pri behu

Monitorovanie aktivity na hodinkách Garmin Fenix a Garmin Enduro

Model Garmin Enduro je vybavený všetkými športovými funkciami, ktoré sa v hodinkách Garmin doteraz nachádzali. Hodinky teda majú pulzný oxymeter, monitorujú srdcovú frekvenciu, úroveň hydratácie, spánok a energiu. Analógia je s bežeckými, cyklistickými alebo inými športovými funkciami. Hodinky Garmin Enduro sú vybavené všetkými funkciami, ktoré sú k dispozícii v modeloch Fenix, teda vrátane plávania v bazéne, v otvorenej vode, behu, funkcie triatlonu, ako aj možnosti virtuálneho behu, ktorá umožňuje hodinky používať s aplikáciou ZWIFT.

Porovnanie športových hodiniek Garmin

Ďalšie funkcie hodiniek Garmin Enduro

Podobne ako modely Fenix 6, aj hodinky Enduro disponujú možnosťami notifikácie z telefónu, funkciou Livetrack, podporou aplikácie Connect IQ alebo detekciou udalostí a notifikáciou vopred vybranej osoby prostredníctvom komunikácie s telefónom. Zo zaujímavejších možností stojí za zmienku možnosť bezkontaktných platieb vďaka službe Garmin Pay. Podstatný je fakt, že v Endure nie sú k dispozícii mapy ani hudba priamo z hodiniek, čím sa približuje k modelu Fenix 6, ktorý tieto funkcie tiež postráda. V Endure však môžete ovládať hudbu z telefónu a nahrať do hodiniek trasu GPX.

Garmin Fenix

Pôsobivá výdrž batérie hodiniek Garmin Enduro

Garmin Enduro sa vyznačuje rozhodne dlhšou výdržou batérie a nízkou hmotnosťou, čo je však na úkor zabudovaných máp a hudby streamovanej priamo z hodiniek. Tieto funkcie však chýbali aj v nižších modeloch radu Fenix 6 a nie sú k dispozícii ani v hodinkách konkurenčných značiek, ako sú Polar Vantage V2, Coros Vertix alebo Suunto 9. Garmin Enduro sú skvelé hodinky predovšetkým pre tých, ktorí chcú maximálnu výdrž batérie.

Garmin Fenix na modeli


Martin Hric

Muž v neustálom pohybe. Ak práve neskúša nejaký nový šport, pravdepodobne je na ceste a chytá stop do Chorvátska. Milovník inteligentných hodiniek a high-tech hodiniek.