Garmin Forerunner 255 alebo Forerunner 955 - ktorý je lepší?

Garmin

Garmin Forerunner 255 alebo Forerunner 955 - ktorý je lepší?

Martin Hric

Muž v neustálom pohybe. Ak práve neskúša nejaký nový šport, pravdepodobne je na ceste a chytá stop do Chorvátska. Milovník inteligentných hodiniek a high-tech hodiniek.

23 jún 2023

Športové hodinky sú zariadením, ktoré sa stalo mimoriadne užitočným doplnkom pre mnohých ľudí žijúcich aktívnym životom, pretože uľahčujú presné meranie alebo navigáciu. Dnes vás pozývam na porovnanie dvoch ikonických modelov od amerického výrobcu nositeľných zariadení. Reč je o hodinkách Garmin Forerunner 255 a Garmin Forerunner 955, ktoré boli vytvorené špeciálne pre bežcov a triatlonistov. Aké sú rozdiely medzi týmito dvoma radmi? Poďme to zistiť!

Podobnosti - multišportové hodinky Garmin s rozšírenými funkciami pre bežcov

Začnime podobnosťami. Oba modely sa z titulu člena Forerunner zameriavajú na funkcie týkajúce sa bežeckých aktivít. Oba sú vybavené viacpásmovým GPS, transreflexnými displejmi čitateľnými na slnku s rozlíšením 260 × 260 px (okrem verzie 255S - tu je rozlíšenie 218 × 218 px), moderným snímačom srdcového tepu, meraním kyslíka v krvi, ovládaním hudby na zápästí, platbami na diaľku, notifikáciami z telefónu a výkonnou batériou, ktorá v režime hodiniek vydrží až približne dva týždne.

forerunner 255 alebo forerunner 955

Garmin Forerunner - dizajn a konštrukčné rozdiely

Garmin Forerunner 255 je model dostupný v dvoch veľkostiach. Verzia S má obal s priemerom 41 mm, zatiaľ čo štandardný variant má priemer 45,6 mm. Puzdro modelu Forerunner 955 má naproti tomu priemer 46,5 mm. Rozdiely v hmotnosti sú nasledovné: 39, 49 a 53 gramov.

Rozdiely sú aj v šírke a spôsobe uchytenia remienkov. Rad Forerunner 255 je vybavený rýchloupínacím mechanizmom, model 255S je široký 18 mm a verzia 255 je široká 22 mm. Pre model Forerunner 955 sa hodia 22 mm široké remienky Garmin určené pre tento rad a 22 mm remienky QuickFit známe z kolekcie Garmin Fenix.

Rozdiely v zariadení Garmin Forerunner

Garmin Forerunner 255 vs. 955 - porovnanie

Mapy na modeloch Garmin Forerunner

Rad Forerunner 955 má zabudované farebné topografické mapy TopoActive Europe, ako aj mapy lyžiarskych stredísk a golfových ihrísk z celého sveta. K dispozícii je aj funkcia Trendline, ktorá mapuje atraktívnu trasu na cvičenie v novej lokalite. Model umožňuje mapovať cesty a navigovať po nich. Pomocou siete Wi-Fi si môžete stiahnuť bezplatné mapy pre ľubovoľnú oblasť na svete.

Hodinky Garmin Forerunner 255 nedisponujú vyššie uvedenými funkciami a ponúkajú zjednodušenú navigáciu. Umožňuje zobraziť trasu, uložiť polohu a trasu do východiskového bodu a navigovať do konkrétneho cieľa alebo po nastavenej trase.

Solárne nabíjanie batérie

Solárne napájanie je funkcia, ktorá sa nachádza len vo vybraných hodinkách Garmin 955 a predlžuje životnosť batérie.

Pripojenie k externým zariadeniam

Obe série sa môžu pripojiť k externým zariadeniam prostredníctvom pripojenia Bluetooth a ANT+. Výhodou Garmin Forerunner 955 je kompatibilita s viacerými z nich. Tento model sa pripojí k nasledujúcim snímačom, s ktorými verzia 255 nefunguje:

  • Approach CT10 snímač golfových palíc
  • Systém InREACH na pripojenie a ovládanie satelitného komunikátora
  • snímač merajúci úroveň okysličenia svalov
  • snímač zobrazujúci informácie o zmene prevodového stupňa počas jazdy
Garmin Forerunner 255 alebo Forerunner 955

Športové režimy a tréningové funkcie

Oba modely majú množstvo športových režimov, ale verzia 955 ich má o niečo viac. Uvádzame profily, ktorými bol vyšší variant obohatený: bežecká cyklistika, jazda na šotoline, dochádzanie do práce na bicykli, cykloturistika, cestná cyklistika, horolezectvo, tenis, pickleball, padel, golf, discgolf, kajak, lezenie na stene, bouldering, bežecké lyžovanie, klasické alebo skate lyžovanie a chôdza na snežniciach.

Okrem toho bol Garmin 955 rozšírený o funkciu, ktorá indikuje, kedy je telo pripravené na tréning, a ukazovateľ vytrvalosti meraný v reálnom čase.

Garmin Forerunner 255 alebo Forerunner 955 - ktorý je nakoniec lepší?

Na záver - pokiaľ ide o funkčnosť, v tomto súboji vyhráva Garmin Forerunner 955. Ak však spomínané funkcie, ktorými je obohatený, až tak veľmi nepotrebujete, model 255 vás zláka veľmi príjemnou cenou a rovnako vysokou kvalitou vyhotovenia.


Martin Hric

Muž v neustálom pohybe. Ak práve neskúša nejaký nový šport, pravdepodobne je na ceste a chytá stop do Chorvátska. Milovník inteligentných hodiniek a high-tech hodiniek.