Garmin Vivoactive 4 vs Venu - porovnanie ikonických sérií

Garmin

Garmin Vivoactive 4 vs Venu - porovnanie ikonických sérií

Anna Vargová

Anna drží prst na pulze, keď ide o to, čo je trendy a módne. Tiež v hodinkách. Ako fanúšička aktívneho životného štýlu rada navštevuje fitnes klub a posilňovňu. Práve prostredníctvom nej sa dozviete o možnostiach športových hodiniek a fitness trackerov.

14 august 2023

Inteligentné hodinky Garmin sú už dobre známe po celom svete. Niet divu, ich kvalita, množstvo dostupných zariadení a všetky ostatné funkcie od série k sérii dokonca prekonávajú naše očakávania. Tentoraz by sme sa však chceli zamerať na dve konkrétne kolekcie - Vivoactive 4 a Venu, ktoré sa na prvý pohľad zdajú byť podobné, ale predsa... sú odlišné! Pozrite sa sami, v čom spočíva ich rozdiel a ktorá z nich bude lepšie zodpovedať vašim očakávaniam.

Vizuálne rozdiely medzi hodinkami Garmin Vivoactive 4 a Venu

Začnime tým, čo nás vlastne zaujme na prvý pohľad, a to je displej. Oba rady majú dotykové displeje, ktoré sú ďalej podporené dvoma tlačidlami. K tomu sa pridáva mimoriadne pohodlná možnosť bezkontaktných platieb. Obe kolekcie ponúkajú možnosť prehrávania hudby priamo z hodiniek a rôzne tréningové funkcie, ako sa na značku Garmin patrí. V skutočnosti sú si hodinky Vivoactive 4 a Venu série veľmi podobné, a možno práve preto je na prvý pohľad ťažké vidieť v nich rozdiely, ktoré tu samozrejme sú! A my ich načrtneme špeciálne pre vás.

Garmin Vivoactive

Garmin Vivoactive 4 a Venu - porovnanie

Každý model má svoju individuálnu veľkosť, a teda aj inú veľkosť a rozlíšenie displeja. Rad Vivoactive 4 sa navyše dodáva v menšom vyhotovení ako štandardný model, a to Vivoactive 4s. Garmin Vivoactive je vybavený displejom MIP, zatiaľ čo Venu má displej AMOLED, ktorý sa môže zdať atraktívnejší vďaka intenzite farieb. Oba rady majú zabudovaný barometrický výškomer, ktorý presnejšie zaznamenáva aktuálnu nadmorskú výšku na základe tlaku. Vodotesnosť oboch kolekcií je hodnotená na 5 ATM, takže je možný dlhodobý kontakt s vodou. Pre mnohých z vás bude dôležitým doplnkom na oboch smart hodinkách určite aj pulzný oxymeter, ktorý umožňuje meranie saturácie.

Garmin Venu 2

Batéria v inteligentných hodinkách Vivoactive 4 a Venu

Ako vieme, výdrž batérie inteligentných hodiniek, ktoré si vyberáme, je mimoriadne dôležitá. Je rozdiel medzi jednotlivými sériami vo výdrži batérie veľmi výrazný? Vivoactive 4s vydrží na jedno nabitie v režime hodiniek fungovať najdlhšie 8 dní, Vivoactive 4s vydrží fungovať 7 dní, zatiaľ čo Venu 5 dní. V režime GPS sa Venu môže pochváliť najdlhšou dobou prevádzky, až 18 až 20 hodín, nasleduje Vivoactive 4 s dobou prevádzky 16 až 18 hodín a posledný v zozname bude Vivoactive 4s s dobou prevádzky 12 alebo 13 hodín. Posledným režimom je GPS s hudbou a tu už rozdiely nie sú také výrazné, keďže Venu a Vivoactive 4 dokážu pracovať 6 hodín, zatiaľ čo Vivoactive 4s 5 hodín. Na záver treba poznamenať, že rad Venu má možnosť vypnúť obrazovku a šetriť tak energiu, z čoho môže prameniť rozdiel v dĺžke behu.

Garmin Venu

Garmin Vivoactive 4 a Venu pre športovcov

Štandardom pre hodinky Garmin je celodenné monitorovanie aktivity, počtu prejdených krokov alebo počtu vystúpaných poschodí, ale aj 24-hodinové monitorovanie srdcového tepu, úrovne stresu alebo telesnej energie. Spomínané modely budú dobre fungovať pri všetkých druhoch cvičenia v interiéri aj exteriéri(GPS+Glonass+Galileo), navyše si do nich môžete nahrať vlastné personalizované tréningové plány, ako aj tie, ktoré sú pripravené na stiahnutie z aplikácie Garmin Connect. Počet dostupných športových režimov je skutočne pôsobivý a k nim si môžete vybrať aj prispôsobené rozloženie údajov spolu so zobrazovanými hodnotami.

Garmin Vivoactive

Ďalšie funkcie inteligentných hodiniek Garmin Vivoactive 4 a Venu

Začnime ikonickou funkciou Garmin Pay. Platenie za nákupy jednoduchým dotykom hodiniek je niečo, čo určite zmení váš každodenný život. Stačí len vyplniť príslušné údaje a je to! Pri strate údajov o srdcovom tepe zo snímača budete musieť na vykonanie takejto platby zadať do hodiniek kód PIN, čím sa eliminuje hrozba, že sa k tejto možnosti dostanú neželané osoby, napr. pri strate príslušenstva. Hudbu môžete počúvať aj priamo z hodiniek - stačí nahrať vlastné skladby alebo sa pripojiť k službe Spotify či Deezer. Pre milovníkov počúvania najrôznejších príbehov výrobca pripravil aj možnosť prehrávania podcastov alebo audiokníh. A nesmieme zabudnúť ani na možnosť zobrazovania notifikácií z telefónu. Môže ísť o najrôznejšie oznámenia, či už z aplikácií, hovorov alebo SMS správ.

Porovnanie Vivoactive 4 a Venu - ktoré si vybrať?

Nie je ťažké konštatovať, že oba rady zaujmú svojou vybavenosťou. Môžeme však jednoznačne konštatovať, že niektorý z nich bude lepší? Pravdepodobne nie úplne. Ako som už spomínal vyššie, Venu má kvalitnejší displej a samozrejme inú veľkosť a pracovnú dĺžku. Výber je však záležitosťou jednotlivca. Vieme len to, že naozaj akékoľvek inteligentné hodinky Garmin si zaslúžia osobitnú zmienku, všetko závisí od toho, čo očakávame z hľadiska funkčnosti a dizajnu!


Anna Vargová

Anna drží prst na pulze, keď ide o to, čo je trendy a módne. Tiež v hodinkách. Ako fanúšička aktívneho životného štýlu rada navštevuje fitnes klub a posilňovňu. Práve prostredníctvom nej sa dozviete o možnostiach športových hodiniek a fitness trackerov.