Šperky pre alergikov - na čo si dať pozor

Rozmanitosť

Šperky pre alergikov - na čo si dať pozor

Anna Vargová

Anna drží prst na pulze, keď ide o to, čo je trendy a módne. Tiež v hodinkách. Ako fanúšička aktívneho životného štýlu rada navštevuje fitnes klub a posilňovňu. Práve prostredníctvom nej sa dozviete o možnostiach športových hodiniek a fitness trackerov.

24 apríl 2024

Pri nákupe šperkov sa často riadime estetickými aj vizuálnymi hodnotami. Zabúdame, aký dôležitý je materiál, z ktorého je vyrobený. Najmä ak bojujeme s kožnými alergiami, ktoré sú v dnešnej dobe bežné. Aby ste sa vyhli sklamaniu a nepríjemným následkom alergie, poradíme vám, na čo sa zamerať pri výbere šperkov pre alergikov.

Prečo môžu byť šperky alergénne?

Prečo môžu šperky spôsobovať alergie? Vinníkom je predovšetkým nikel. Odhaduje sa, že približne 15 % populácie je alergických na tento kov. Senzibilizácia je oveľa častejšia u žien ako u mužov. Niektorí vidia súvislosť medzi hormonálnymi poruchami, abnormálnym metabolizmom železa a alergiou na tento chemický prvok. Závažné alergické reakcie postihujú čoraz viac ľudí na celom svete, vrátane dokonca malých 5-ročných detí. Tento problém uznala WHO aj Európska únia, ktorá zaviedla obmedzenie používania niklu v šperkárskych materiáloch. Boli zavedené prísne normy, ktoré umožňujú určiť stupeň uvoľňovania niklu z predmetu, ktorý prichádza do kontaktu s pokožkou. Táto hodnota je až 0,5 µg/cm2 za týždeň a v prípade špendlíkov až 0,2 µg/cm2 za týždeň. Európsky výbor pre normalizáciu môže zadať kontrolné testy na overenie, či spoločnosti dodržiavajú nariadenie Komisie (ES) č. 552/2009 z 22. júna 2009.

Dámske šperky zo zlata a drahých kameňov od Bonore

Existujú šperky, ktoré nie sú alergénne?

Existujú šperky, ktoré nie sú alergénne? Našťastie áno, existuje. Kľúčom k výberu je výber správneho materiálu, z ktorého je vyrobený. Predpokladá sa, že zlato a striebro by nemali byť alergénne. Treba však pamätať na to, že v tomto prípade je rozhodujúca vzorka. Ak sa rozhodneme pre výrobky zo striebra, mali by sme si vybrať vzorku 925. Tá obsahuje až 92,5 % čistého kovu a zvyšok tvoria iné kovy, ktoré majú pozitívne ovplyvniť trvanlivosť a tvrdosť zliatiny. Podobná situácia je aj v prípade zlata. Mali by sme však mať na pamäti, že zlato v čistej forme je veľmi mäkké, takže obsah ostatných kovov v zliatine musí byť o niečo vyšší. Najlepšou voľbou je vzorka 585 (najlepší pomer ceny a kvality) alebo 750 (o niečo drahšia), ktorá je však náchylnejšia na poškodenie a deformáciu.

Dámske zlaté prstene s diamantmi Bonore

Výbornou voľbou pre alergikov sú aj šperky z titánu, medzi ktorých vlastnosti patrí ľahkosť a matný povrch. Čistý titán je 100 % antialergický. Zaujímavosťou je, že bolo zaznamenaných len 0,1 % alergických reakcií. Ďalším materiálom, ktorý s obľubou využíva nielen šperkársky, ale aj zdravotnícky priemysel, je nehrdzavejúca oceľ, známa ako chirurgická oceľ. Napriek obsahu niklu a chrómu je bezpečná; podľa štúdií je množstvo niklu, ktoré sa dostane do tela v nehrdzavejúcej oceli 316L, len 0,01 μg/cm²/týždeň. Doteraz bolo zistených len 0,1 % alergických reakcií na tento kov. Majte však na pamäti, že aj ten najantialergickejší materiál môže za určitých podmienok spôsobiť kožnú reakciu. Vyhnite sa noseniu šperkov v saune, počas cvičenia alebo počas horúcich dní. Pri vystavení teplu sa pokožka potí a je náchylnejšia na odreniny, poškodenie.

Bonore náhrdelníky s drahými kameňmi pre ženy

Zlaté šperky Bonore - elegantná voľba pre alergikov

Bonore je značka špecializujúca sa na tvorbu exkluzívnych zlatých šperkov. Prevažná väčšina výrobkov tejto značky je vyrobená zo zlata 585 - čo to znamená? Obsah čistého zlata v zliatine je až 58,5 %. Vďaka tomu je vzorka zlata 585 odolná a tvrdá. Mali by sme dodať, že rýdze zlato je príliš mäkké a poddajné, preto sa mieša s inými kovmi. Zlato tejto kvality by tiež nemalo byť alergénne, čo je dôležitá informácia pre alergikov. Ak túžite po kvalitných dámskych šperkoch, vyberte si tie zo zlata 585. Bonore má medzi svojou širokou ponukou retiazky, prívesky, náhrdelníky, náramky a celý rad prsteňov vrátane zásnubných prsteňov s diamantmi.

Dámske prstene od značky Bonore zo zlata a drahých kameňov

Šperky Sif Jakobs - podľa prísnych noriem

Sif jakobs je značka so sídlom v Kodani, ktorá vytvára mimoriadne ženské, moderné šperky v mierne škandinávskom štýle. Návrhárka, ktorá je zároveň zakladateľkou značky, si dala záležať na vysokej kvalite výrobkov. Preto do sídla spoločnosti pravidelne prichádzajú zástupcovia spoločnosti Force Technology, ktorá je jednou z uznávanejších technologických poradenských spoločností v Dánsku. Normy, ktoré značka prijala, sú prísnejšie ako medzinárodné normy. To znamená, že v šperkoch Sif Jakobs sa nenachádza nikel, čo potvrdzujú aj výsledky kontrol. Môžete sa teda tešiť zo svojich obľúbených náušníc, trblietavých náramkov alebo kokteilových prsteňov bez obáv o svoje zdravie.

Coeur de Lion - "ručná výroba v Nemecku"

Pri výbere šperkov pre alergikov nesmieme zabudnúť na nemeckú značku Coeur de Lion. Ich šperky sú mimoriadne krásne, pestrofarebné a pútavé. Prakticky každá fáza výroby vrátane záverečnej kontroly kvality prebieha v ich sídle v Stuttgarte. Šperky, ktoré spĺňajú požiadavky a normy, nesú značku kvality. Kvalitu potvrdzuje aj priložený certifikát pravosti. Ak chcete mať istotu, že vaše šperky sú v bezpečí, a na druhej strane snívate o dizajnovom náhrdelníku, potom bude Coeur de Lion úplne ideálnou voľbou.

Kolekcia šperkov značky Coeur de Lion na sezónu FW23

Oslňte šperkom vhodným pre alergikov

Už sa nemusíte obávať, že by sa vám po nosení obľúbeného náhrdelníka na krku objavila nevzhľadná alergia. Vďaka medzinárodným normám, ako aj povedomiu o značke je čoraz viac výrobkov bez obsahu niklu. Vďaka tomu je nosenie šperkov čistým potešením. V našom internetovom a kamennom obchode nájdete široký výber dámskych a pánskych šperkov, ako aj hodiniek pre alergikov.


Anna Vargová

Anna drží prst na pulze, keď ide o to, čo je trendy a módne. Tiež v hodinkách. Ako fanúšička aktívneho životného štýlu rada navštevuje fitnes klub a posilňovňu. Práve prostredníctvom nej sa dozviete o možnostiach športových hodiniek a fitness trackerov.