Ako bezpečne dezinfikovať hodinky?

Rozmanitosť

Ako bezpečne dezinfikovať hodinky?

Zuzana Marková

Okrem zbierania elegantných dámskych hodiniek a šperkov (a písania o nich) sa venuje aj poradenskej činnosti. Veselá postava, ktorá je vždy pripravená poradiť a pomôcť. Súkromne vedie aktívny životný štýl a miluje prípravu chutného sushi.

04 júl 2022

Hodinky nie sú len užitočným nástrojom na kontrolu času alebo meranie času pomocou stopiek - sú aj elegantným doplnkom, ktorý dopĺňa náš outfit a prezentuje nás v tom najlepšom svetle. Stojí za to vedieť, ako sa starať o náš drahokam, aby nám slúžil veľmi dlho, vždy žiaril novotou a čistotou a bol úplne bezpečný pre naše zdravie.

Ako sa staráte o svoje hodinky?

Hodinky nosíme takmer každý deň - do práce, na obchodné stretnutia, s priateľmi, na nákupy v obchode alebo na prechádzky. Zmeny na hodinkách sa môžu zdať na prvý pohľad úplne nepostrehnuteľné, ale musíme si uvedomiť, že všetko, čo nosíme, zbiera prach, vlhkosť a baktérie, vrátane nášho zariadenia, ktoré má často hodnotu niekoľkých stoviek zlotých. Ako dosiahnuť, aby naše hodinky žiarili a prinášali nám hrdosť, a zároveň boli bezpečné z hľadiska nášho zdravia? Všetko samozrejme závisí od typu hodiniek, ktoré máte, a mali by ste si uvedomiť, že hodinky by ste mali čistiť aspoň raz za šesť mesiacov (ak ich veľmi nezašpiníte), aby boli stále žiarivé a funkčné. Ak máte inteligentné hodinky, je dobré prečítať si špecifikácie zariadenia predtým, ako sa pustíte do starostlivosti - akú odolnosť voči vode majú naše hodinky? Z akého materiálu je sklo (minerálne, polyamidové, zafírové, Gorilla Glass)? Náramok?

Čistenie kefiek

Čisté inteligentné hodinky

Inteligentné hodinky je najlepšie čistiť opatrne vlhkou handričkou z mikrovlákna alebo bavlnenou handričkou, prípadne s trochou tekutiny na sklo alebo umývanie riadu. Sklenenú obrazovku čistite veľmi opatrne - minerálne a polyamidové sklá nie sú príliš odolné voči poškriabaniu, takže leštenie by malo byť veľmi šetrné. Po umytí a jemnom utretí skla ho môžeme osušiť suchou handričkou. Dutiny puzdra a zadnej časti puzdra sa jemne vyčistia špáradlom alebo vatovou tyčinkou. Neotvárajte však puzdro, aby ste vyčistili vnútro, pretože tým môžete zrušiť záruku výrobcu - ak máte podozrenie, že hodinky majú poruchu mechanizmu, vráťte ich na záruku!

Ak chcete hodinky bezpodmienečne dekontaminovať, môžete na tento účel použiť malé lekárnické tampóny namočené v alkohole, ale nezabudnite najprv na malej neviditeľnej ploche skontrolovať, či nie je silikón/guma zafarbená alebo či nie je súčasť hodiniek zašlá!

Čistenie s perličkou

Ako čistíte tradičné hodinky?

Máte tradičné hodinky, ktoré chcete dať vyčistiť? Aj v tomto prípade je dôležité skontrolovať, z čoho je vyrobené puzdro, sklo a remienok alebo náramok nášho zariadenia. Hodinky z nehrdzavejúcej ocele (náramok aj puzdro) sa najľahšie čistia navlhčenou handričkou z mikrovlákna s malým množstvom tekutého mydla, prostriedku na riad alebo jemného odmasťovača. Nerezová oceľ je odolnejšia voči poškriabaniu ako striebro, ale nemala by sa používať zubná kefka s tvrdými štetinami. Ak chcete zariadenie vydrhnúť dôkladnejšie, môžete použiť zubnú kefku s veľmi mäkkými štetinami, pričom dbajte na to, aby ste materiál obalu alebo náramku netreli zo všetkých síl. Nepoužívajte ani zubnú pastu - niektoré obsahujú mikročastice, ktoré môžu naše hodinky vystaviť mikropoškodeniu.

Je to jednoduchšie, ak sú hodinky vodotesné minimálne do 50 m (5 ATM), v takom prípade ich môžeme jemne opláchnuť prúdom vody z vodovodu (pozor na tlak vody) a osušiť handričkou, potom ich nechať vyschnúť.

Strieborné a zlaté hodinky

Ak máme strieborné hodinky vyrobené zo striebra 925, musíme si predovšetkým uvedomiť, že je mäkké a náchylné na mechanické poškodenie (poškriabanie, škrabance, nárazy) a náchylné na patinu (stmavnutie). Naše strieborné hodinky možno ľahko vyčistiť handričkou namočenou v špeciálnej tekutine na čistenie strieborných šperkov. Takúto látku dostanete prakticky v každom klenotníctve alebo hodinárstve a u hodinára. Je to najpohodlnejšie a najbezpečnejšie použitie - poradí si nielen s patinou, ktorá mohla zožltnúť alebo stmavnúť na vašich hodinkách. Bezpečne vyleští všetky zložky tohto drahého kovu. Ak však takúto handričku nemáte po ruke, môžete hodinky ľahko vyčistiť vodou so soľou (nezabudnite skontrolovať, či je roztok nenasýtený, aby kryštáliky soli nepoškriabali striebro) alebo pastou z jedlej sódy vyrobenou zo zmesi vody a sódy. Jedlá sóda má aj silné antibakteriálne vlastnosti - takže hodinky bezpečne dekontaminujete.

Zlaté hodinky vyčistíte aj pomocou špeciálne navrhnutej čistiacej handričky na tento kov, ktorá je k dispozícii aj vo všetkých veľkých klenotníctvach a hodinárstvach. Zlato nereaguje s inými prvkami, okrem chlóru, dusíka a kyseliny chlorovodíkovej, ale najjednoduchšie bude utrieť naše zlaté hodinky handričkou a vodou s mydlom. To stačí na dezinfekciu a obnovenie nášho zariadenia. Je potrebné si uvedomiť, že zlato sa vyrába v rôznych stupňoch; čím nižší stupeň, tým šetrnejšie by sa zlato a pozlátené súčasti mali čistiť.

Čistenie v rukaviciach

Kožené remienky

Kožený remienok je najbežnejším remienkom hodiniek. Pri starostlivosti oň je dôležité, aby ste ho nevystavovali nebezpečným tekutinám. Pri čistení remeňa dávajte pozor, aby ste neodstránili tzv. vrchnú vrstvu, ktorá chráni kožu pred prenikaním potu, prachu a mastnoty. Kožený pás je najlepšie jemne vyčistiť čistiacim prostriedkom na kožu (napr. na čalúnenie automobilov) alebo šampónom na kožu. Po vysušení sa opasok oplatí dodatočne naimpregnovať impregnačným prípravkom na kožu, ktorý je k dispozícii takmer vo všetkých predajniach obuvi a špecializovaných predajniach. V lete je dobré kožený opasok na ruke uvoľniť, aby sa opasok nenasiakol potom.

Pánske hodinky Zeppelin

Silikónové a gumové remienky

Čoraz viac hodiniek na trhu má remienok z pevného silikónu alebo gumy. Ako ho čistíte po pobyte v posilňovni alebo po behu v parku? Silikónový pásik sa čistí pod tečúcou vodou s jemným mydlom. Použitie silnejších čistiacich prostriedkov môže nenávratne zmeniť farbu nášho remienka, preto, aby ste si boli istí, že ho nepoškodíte, vyskúšajte reakciu gumy alebo silikónu na malej neviditeľnej ploche (napr. okolo zapínania na vnútornej strane).

Čistenie hodiniek vám umožní dlho sa tešiť zo zariadenia a zároveň sa starať o svoje zdravie (spotený kožený remienok môže spôsobiť alergické reakcie, prach na hodinkách môže mať nepriaznivý vplyv na alergikov atď.). Ak však máte obavy z nedostatočnej starostlivosti, nebojte sa hodinky odovzdať odborníkovi (hodinárovi alebo skúsenému človeku), ktorý ich bezpečne vyčistí a vráti vám ich nepoškodené.


Zuzana Marková

Okrem zbierania elegantných dámskych hodiniek a šperkov (a písania o nich) sa venuje aj poradenskej činnosti. Veselá postava, ktorá je vždy pripravená poradiť a pomôcť. Súkromne vedie aktívny životný štýl a miluje prípravu chutného sushi.