Mechanizmus Newton od spoločnosti Festina. Prelom v technológii švajčiarskych hodiniek

Festina

Mechanizmus Newton od spoločnosti Festina. Prelom v technológii švajčiarskych hodiniek

Zuzana Marková

Okrem zbierania elegantných dámskych hodiniek a šperkov (a písania o nich) sa venuje aj poradenskej činnosti. Veselá postava, ktorá je vždy pripravená poradiť a pomôcť. Súkromne vedie aktívny životný štýl a miluje prípravu chutného sushi.

20 november 2023

Keď hovoríme o švajčiarskych hodinkách, vybaví sa nám presnosť, tradícia a bezkonkurenčná kvalita. Festina, jedna z popredných značiek v hodinárskom priemysle, pokračuje v tejto tradícii uvedením svojho najnovšieho strojčeka Newton. Je výsledkom dlhoročného výskumu a vývoja a spája vynikajúcu technológiu s elegantným dizajnom. V tomto článku sa budeme venovať histórii a jedinečným vlastnostiam mechanizmu Newton, ktorý predstavuje kvintesenciu švajčiarskeho hodinárskeho remesla.

 

História a výroba mechanizmu Newton - ako sa Soprod stal srdcom spoločnosti Festina Goup?

Soprod, renomovaná švajčiarska značka špecializujúca sa na výrobu hodinkových strojčekov, bola v roku 2008 začlenená do skupiny Festina Group, jednej z najväčších hodiniek na svete. Toto strategické spojenie umožnilo obom spoločnostiam upevniť svoje silné stránky a rozšíriť svoje výrobné kapacity.

Spojením so spoločnosťou Festina sa spoločnosť Soprod stala neoddeliteľnou súčasťou výrobného procesu všetkých typov hodinkových strojčekov. Vďaka šiestim závodom vo Švajčiarsku je skupina Festina schopná vyrábať všetky potrebné komponenty - od podzostáv, ako sú eskapementové kolieska, kotvy eskapementu a valčeky pružín, až po kritické komponenty, ako sú vyvažovacie kolieska a napínacie pružiny.

Najväčším úspechom spoločnosti Soprod pod krídlami spoločnosti Festina však bolo vytvorenie mechanizmu Newton. Po troch rokoch intenzívnej práce boli hodinky oficiálne uvedené na trh v marci 2020.

 

Exkluzívne švajčiarsky - ako mechanizmus Newton definuje nové štandardy v hodinárstve?

Miguel Rodriguez, majiteľ skupiny Festina, mal víziu vytvoriť automatický strojček, ktorý nielenže dokonale zapadá do švajčiarskych štandardov, ale zároveň vyniká moderným dizajnom.

Soprod nám tak predstavuje majstrovské dielo priamo z Jury, srdca švajčiarskeho hodinárskeho remesla - spoľahlivý a krásne vyzerajúci strojček, ktorý spája klasiku s inovatívnym prístupom. Mechanizmus Newton zaujme nielen svojou presnosťou, ale ponúka aj vynikajúci pomer ceny a výkonu. V konkurenčnom svete mechanizmov bolo hlavným cieľom spoločnosti Soprod odlíšiť sa "neochvejnou spoľahlivosťou", čo sa im nesporne podarilo. Táto kombinácia vášne, dedičstva a inovatívneho myslenia je dôkazom, že Švajčiarsko zostáva na čele svetovej hodinárskej výroby.

 

Mechanizmus Newton v hodinkách Festina Swiss Made

 

Inovácia a dizajn - technické prednosti strojčeka Newton

Mechanizmus Newton je avantgardnou kombináciou technickej inovácie a jemného dizajnu. Jeho priemer 11 1/2" (25,6 mm) a výška 4,6 mm z neho robia kompaktný a zároveň presný vernostný strojček. Je vybavený tromi ručičkami: sekundovou, minútovou a hodinovou, ktoré presne merajú čas vďaka automatickému jednosmernému naťahovaniu s možnosťou ručného naťahovania.

Kľúčovým prvkom mechanizmu je jeho švajčiarsky pákový strojček s 23 drahokamami. Tvorí základ spoľahlivosti, ktorá je pre každé špičkové hodinky nevyhnutná. Navyše s rezervou chodu 44 hodín pri frekvencii 4 Hz (28 800 vph) a presnosťou 4 s ± 4 nastaviteľnou v 5 polohách TOPFLIGHT poskytuje Newton bezkonkurenčnú presnosť.

Dôležitú úlohu tu zohráva aj prezentácia mechanizmu Newton. Modré skrutky, krásny rotor z ružového zlata a zjednodušený dizajn mostíkov zdôrazňujú jeho moderný charakter. Okrem toho je mechanizmus vďaka technológii INCABLOC s dvojitým kužeľom a prechádzajúcim vyvažovacím mostíkom mimoriadne odolný voči všetkým druhom nárazov, čo je pri každodennom používaní nevyhnutné.

Čo však mechanizmus Newton skutočne odlišuje, je patentovaná technológia umiestnenia vyvažovacej pružiny a cievky v zadnej časti systému. Tento inovatívny prístup ku konštrukcii podčiarkuje jedinečnosť mechanizmu a značky Festina ako celku v hodinárskom svete.


Zuzana Marková

Okrem zbierania elegantných dámskych hodiniek a šperkov (a písania o nich) sa venuje aj poradenskej činnosti. Veselá postava, ktorá je vždy pripravená poradiť a pomôcť. Súkromne vedie aktívny životný štýl a miluje prípravu chutného sushi.