Porovnanie hodiniek Suunto Race a Suunto Vertical - ktoré smart hodinky si vybrať?

Suunto

Porovnanie hodiniek Suunto Race a Suunto Vertical - ktoré smart hodinky si vybrať?

Martin Hric

Muž v neustálom pohybe. Ak práve neskúša nejaký nový šport, pravdepodobne je na ceste a chytá stop do Chorvátska. Milovník inteligentných hodiniek a high-tech hodiniek.

24 november 2023

Inteligentné hodinky sa stali nepostrádateľným spoločníkom milovníkov fyzickej aktivity a technológií. Spomedzi širokej ponuky na trhu vynikajú najmä modely Suunto Race a Suunto Vertical. Oba prístroje, hoci sú určené pre rôzne skupiny používateľov, ponúkajú širokú škálu funkcií a pokročilých technológií. V tomto článku sa bližšie pozrieme na porovnanie týchto dvoch modelov inteligentných hodiniek z hľadiska dizajnu, funkcií a výkonu, aby sme vám pomohli rozhodnúť sa, ktoré z nich najlepšie vyhovujú vašim potrebám a životnému štýlu používateľov.

 
 

Veľkosť a hmotnosť: porovnanie prístrojov Suunto Race a Suunto Vertical

Pri porovnaní veľkosti a hmotnosti hodiniek Suunto Race a Suunto Vertical majú tieto dva modely podobné rozmery, ale mierne sa líšia v hmotnosti. Hodinky Suunto Race majú rozmery 49 x 49 x 13,3 mm a hmotnosť 83 g, takže sú pomerne ľahké a pohodlné na každodenné používanie, najmä počas intenzívneho športového tréningu. Hodinky Suunto Vertical sú naopak s rozmermi 49 x 49 x 13,6 mm a hmotnosťou 86 g o niečo ťažšie, čo môže byť spôsobené ich zosilnenou konštrukciou orientovanou na outdoorové aktivity. Obe hmotnosti sú však dostatočne blízke, takže rozdiel by nemal mať výrazný vplyv na pohodlie pri nosení.

 

Veľkosti a hmotnosť Suunto Race a Suunto Vertical

 

Obrazovka: AMOLED v Suunto Race oproti LED v Suunto Vertical

Pri porovnávaní inteligentných hodiniek Suunto Race a Suunto Vertical je jedným z kľúčových rozdielov typ obrazovky. Suunto Race má 1,43-palcový displej AMOLED s rozlíšením 466 x 466 pixelov, ktorý poskytuje výnimočnú kvalitu obrazu, sýte farby a vynikajúcu čitateľnosť. Vďaka technológii "always-on screen" a úspore energie je ideálny pre používateľov, ktorí si cenia jasnosť a kvalitu.

Suunto Vertical zasa používa 1,4-palcový LED displej s rozlíšením 280 x 280 pixelov. Hoci neponúka také intenzívne farby ako AMOLED, má dobrú čitateľnosť a energetickú účinnosť, čo je dôležité pri dlhých výpravách do prírody.

Pri analýze obrazoviek Suunto Race a Suunto Vertical vidíme, že hodinky Suunto Race s obrazovkou AMOLED ponúkajú vyššiu kvalitu obrazu a lepšie rozlíšenie, čo je výhodné pre tých, ktorí oceňujú jasnosť a detailnosť zobrazovaných údajov, najmä počas rôznych športových aktivít. Na druhej strane hodinky Suunto Vertical s LED obrazovkou, hoci neposkytujú také intenzívne farby, ponúkajú solídny výkon a čitateľnosť, čo je dôležité pri dlhodobom používaní v exteriéri. Oba typy obrazoviek reagujú na rôzne potreby používateľov a vyvažujú kvalitu obrazu a energetickú účinnosť.

 

Suunto Race a Suunto Vertical screen

 

Výdrž batérie: Suunto Race vs Suunto Vertical

Pri porovnávaní výdrže batérie sa hodinky Suunto Race a Suunto Vertical výrazne líšia svojimi špecifikáciami. Suunto Race ponúka až 26 dní v časovom režime, až 12 dní s 24-hodinovým monitorovaním a mobilnými notifikáciami a rôzne možnosti v tréningovom režime s GPS, od 40 do 120 hodín. Vďaka tomu je vhodný na kratšie, ale intenzívne tréningy.

Na druhej strane hodinky Suunto Vertical, najmä model Titanium Solar, ponúkajú oveľa dlhšiu výdrž batérie, ktorá dosahuje až 60 dní v časovom režime (a až rok vo verzii Solar) a až 500 hodín v tréningovom režime s GPS. To je pôsobivé najmä pre používateľov, ktorí trávia dlhý čas vonku a vyžadujú zariadenie s dlhou výdržou batérie bez potreby častého nabíjania.

Z hľadiska výdrže batérie sa hodinky Suunto Vertical javia ako lepšia voľba pre tých, ktorí plánujú byť dlhodobo aktívni vonku alebo jednoducho uprednostňujú menej časté nabíjanie zariadenia. Hodinky Suunto Race sú na druhej strane vhodnejšie na každodenné používanie a kratšie tréningy, pri ktorých častejšie nabíjanie nie je problém. Výber teda závisí od individuálnych potrieb a životného štýlu používateľa.

 

Výdrž batérie Suunto Race vs Suunto Vertical

 

Športové funkcie: Viac ako 95 režimov vs vonkajšia špecializácia

Hodinky Suunto Race a Suunto Vertical ponúkajú pôsobivý súbor športových funkcií, ale v rôznych kontextoch. Športové hodinky Suunto Race majú viac ako 95 športových režimov, čo z nich robí ideálnu voľbu pre tých, ktorí sa venujú rôznym športom. Hodinky Suunto Race poskytujú podrobné monitorovanie aktivít a prispôsobenie individuálnym športovcom - od behu cez plávanie až po tímové športy.

Hodinky Suunto Vertical sa naopak zameriavajú na outdoorovú špecializáciu a ponúkajú funkcie prispôsobené na dlhé expedície, treking alebo horolezectvo. Jeho športové režimy sú navrhnuté tak, aby vyhovovali výzvam outdoorových aktivít, a poskytujú nielen sledovanie aktivity, ale aj dodatočnú podporu pri navigácii a bezpečnosti.

Zatiaľ čo Suunto Race sú všestranné športové inteligentné hodinky ideálne na širokú škálu aktivít, Suunto Vertical sa zameriava na špecifické potreby outdoorových nadšencov a poskytuje špecializované funkcie pre túto skupinu používateľov.

 

Športové funkcie Suunto Race vs Suunto Vertical

 

Odolnosť a dizajn: nehrdzavejúca oceľ vs. polyamid

Z hľadiska odolnosti a konštrukcie predstavujú hodinky Suunto Race a Suunto Vertical tiež dva odlišné prístupy. Suunto Race má puzdro z nehrdzavejúcej ocele, ktoré poskytuje eleganciu a robustnosť, žiaducu najmä pri každodennom používaní a intenzívnom tréningu. Nerezová oceľ tiež dodáva hodinkám klasický, profesionálny vzhľad.

Hodinky Suunto Vertical, vytvorené s ohľadom na outdoorové aktivity, majú puzdro z polyamidu vystuženého sklenými vláknami. Tento ľahký, ale odolný materiál je ideálny pre hodinky určené na používanie v náročných vonkajších podmienkach, pretože ponúka vysokú odolnosť proti nárazom a poškriabaniu.

Obe konštrukcie majú svoje výhody - nehrdzavejúca oceľ v hodinkách Suunto Race poskytuje odolnosť a elegantný vzhľad, zatiaľ čo polyamid v hodinkách Suunto Vertical zaručuje ľahkosť a výnimočnú odolnosť, ktorá je pre outdoorových dobrodruhov kľúčová.

 

Odolnosť a dizajn Suunto Race vs Suunto Vertical

 

Monitorovanie spánku: Suunto Race vs Suunto Vertical

V oblasti monitorovania spánku ponúkajú hodinky Suunto Race a Suunto Vertical rôzne funkcie. Suunto Race poskytuje podrobné monitorovanie spánku vrátane dĺžky trvania, priemernej srdcovej frekvencie počas spánku, ako aj informácie o fázach spánku, ako je plytký spánok a fáza REM. Hodinky Suunto Vertical sa naopak zameriavajú na meranie celkovej kvality spánku, ale neposkytujú tak podrobné údaje ako hodinky Suunto Race.

Oba modely ponúkajú cenné informácie, ale prístroj Suunto Race sa zdá byť komplexnejším nástrojom na monitorovanie spánku a poskytuje podrobnejšie údaje, ktoré môžu byť užitočné pre tých, ktorí majú záujem o hĺbkovú analýzu svojho spánku a vplyvu fyzickej aktivity na regeneráciu.

 

Suunto Race vs Suunto Vertical monitorovanie spánku

 

Monitorovanie zdravia: Srdcová frekvencia a HRV

Hodinky Suunto Race a Suunto Vertical sú vybavené pokročilými funkciami monitorovania zdravia vrátane merania srdcovej frekvencie a HRV (Heart Rate Variability). Suunto Race ponúka technológiu srdcovej frekvencie na zápästí a funkciu HRV, ktorá používateľom umožňuje monitorovať ich kondíciu, stres a regeneráciu. Hodinky Suunto Vertical sú tiež vybavené týmito technológiami, čo umožňuje presné sledovanie srdcovej frekvencie a HRV, ktoré je užitočné najmä počas intenzívnych outdoorových aktivít. Obe funkcie sú pre športovcov a aktívnych ľudí kľúčové a poskytujú dôležité informácie o ich zdravotnom stave.

 

Suunto Race vs Suunto Vertical monitorovanie zdravotného stavu

 

Vodotesnosť, barometer a potápanie

Hodinky Suunto Race a Suunto Vertical majú podobné vlastnosti, pokiaľ ide o odolnosť voči vode a barometer, pretože oba modely sú vodotesné do 100 metrov, čo umožňuje plávanie a potápanie. Sú tiež vybavené barometrom, kľúčovým na monitorovanie atmosférického tlaku, čo je užitočné pre vodných športovcov aj milovníkov outdoorových aktivít, najmä v horách. Hodinky Suunto Vertical však vynikajú funkciami pre potápanie bez nádychu, ako je hĺbkomer do 10 metrov a navádzanie pri tréningu v reálnom čase, čo z nich robí univerzálnejšiu voľbu pre nadšencov podvodných aktivít, čo hodinky Suunto Race neponúkajú.

 

Vodotesnosť, barometer a potápanie Suunto Race vs Suunto Vertical

 

Zotavenie po tréningu: Suunto Vertical vs Suunto Race

Pokiaľ ide o regeneráciu po tréningu, Suunto Vertical vyniká funkciou, ktorá počíta čas regenerácie na základe tréningu a ponúka denný prehľad času regenerácie. Suunto Race tieto špecifické funkcie nemá, čo je kľúčový rozdiel medzi týmito dvoma modelmi.

Pre tých, ktorí trénujú intenzívne a potrebujú presné informácie o čase regenerácie po tréningu, môže byť vhodnejší prístroj Suunto Vertical. Táto funkcia vám umožní lepšie plánovať ďalšie tréningy, maximalizovať efektivitu a minimalizovať riziko pretrénovania.

 

Regenerácia po tréningu Suunto Vertical vs Suunto Race

 

Používateľské rozhranie: Digitálna korunka vs. tradičné tlačidlá

Používateľské rozhranie hodiniek Suunto Race a Suunto Vertical sa výrazne líši. Suunto Race používa inovatívnu digitálnu korunku, ktorá umožňuje plynulú navigáciu v menu a jednoduché ovládanie funkcií hodiniek vrátane zväčšovania a zmenšovania zobrazenia mapy. Toto najmodernejšie riešenie zvyšuje intuitívnosť ovládania a je užívateľsky prívetivé.

Naproti tomu Suunto Vertical používa na navigáciu tradičné tlačidlá, ktoré sú typické pre športové hodinky. Tieto tlačidlá sú spoľahlivé a ľahko sa ovládajú aj v náročných vonkajších podmienkach alebo v rukaviciach.

 

Suunto Vertical vs Suunto Race interface

 

Porovnanie cien: Suunto Race a Suunto Vertical

Pri porovnaní cien hodiniek Suunto Race a Suunto Vertical vidíme výrazný rozdiel. Model Suunto Race je k dispozícii za cenu 448,00 €. Naproti tomu Suunto Vertical ponúka širší výber, vrátane modelu Titanium Solar s možnosťou výberu farebných variantov (napr. sýtooranžový Canyon, tlmený Sand alebo zelenkavý Forest) za akciovú cenu 809,00 € (štandardná cena je 903,00 €) a bežné verzie za 581,00 €, tiež s možnosťou výberu rôznych farebných variantov, napr. ostrá žltá Lime alebo zaujímavá tmavočervená farba modelu Ruby)

Rozdiel v cene odráža rôznorodosť funkcií a špecifikácií oboch modelov. Suunto Vertical, najmä verzia Titanium Solar, je drahšia, ale ponúka ďalšie funkcie a väčšiu odolnosť, čo môže byť dôležité pre tých, ktorí hľadajú pokročilejšie športové hodinky. Model Suunto Race je cenovo dostupnejší a môže zaujať tých, ktorí hľadajú vysokokvalitné športové inteligentné hodinky za prijateľnejšiu cenu.

 

Porovnanie cien prístrojov Suunto Race a Suunto Vertical

 

Zhrnutie kľúčových problémov hodiniek Suunto Race a Suunto Vertical

Pri porovnaní hodiniek Suunto Race a Suunto Vertical je jasné, že oba modely inteligentných hodiniek majú čo ponúknuť. Tu je niekoľko súhrnných bodov, ktoré vám môžu pomôcť pri výbere:

 
  • Ak ste milovníkom rôznych športových aktivít a potrebujete širokú škálu tréningových režimov, hodinky Suunto Race môžu byť pre vás lepšou voľbou vďaka viac ako 95 dostupným režimom.
  • Ak trávite veľa času vonku a máte radi treking, horolezectvo alebo dlhé expedície, hodinky Suunto Vertical, najmä model Titanium Solar, vám môžu poskytnúť oveľa dlhšiu výdrž batérie a špecializované funkcie pre outdoorových nadšencov.
  • Ak vás zaujíma presné monitorovanie spánku a analýza jeho kvality, Suunto Race ponúka v tejto oblasti pokročilejšie funkcie.
  • Ak chcete elegantný dizajn a odolnosť, Suunto Race s puzdrom z nehrdzavejúcej ocele môže splniť vaše požiadavky.
  • Ak potrebujete nástroj na výpočet času regenerácie po tréningu, hodinky Suunto Vertical túto funkciu ponúkajú.
  • Ak ste nadšencom potápania bez dychu, Suunto Vertical poskytuje v tejto oblasti špecializované funkcie, ktoré Suunto Race nemá.
  • Ak uprednostňujete inovatívne používateľské rozhranie v podobe digitálnej korunky, možno vás viac osloví Suunto Race.
  • Ak chcete nižšiu cenu, Suunto Race je cenovo dostupnejší.

Oboje tieto inteligentné hodinky vyrába renomovaná značka Suunto, ktorá zaručuje vysokú kvalitu a spoľahlivosť. Váš konečný výber medzi nimi by mal závisieť od vášho životného štýlu, športových preferencií a dostupného rozpočtu. Nech už si vyberiete čokoľvek, získate výnimočný nástroj na monitorovanie a zlepšovanie svojej fyzickej aktivity.


Martin Hric

Muž v neustálom pohybe. Ak práve neskúša nejaký nový šport, pravdepodobne je na ceste a chytá stop do Chorvátska. Milovník inteligentných hodiniek a high-tech hodiniek.