Prebuďte sa do jari s novým budíkom. Nezabudnite si zmeniť čas!

Rozmanitosť

Prebuďte sa do jari s novým budíkom. Nezabudnite si zmeniť čas!

Anna Vargová

Anna drží prst na pulze, keď ide o to, čo je trendy a módne. Tiež v hodinkách. Ako fanúšička aktívneho životného štýlu rada navštevuje fitnes klub a posilňovňu. Práve prostredníctvom nej sa dozviete o možnostiach športových hodiniek a fitness trackerov.

23 marec 2023

Prvý jarný deň je za nami. Pred nami je prechod zo zimy do leta. Vďaka zmene času si budeme môcť užívať slnko ešte dlhšie. Bohužiaľ, posunutím hodinovej ručičky dopredu sa pripravíme o hodinu blaženého spánku. Čo môžete urobiť, aby ste sa vyhli nepríjemnému rannému vstávaniu? Investujte do hodiniek s budíkom. Poradíme vám, či je lepšie vybrať si klasický budík, alebo či budú výhodnejšie náramkové hodinky s funkciou odloženia budenia.

Kto prišiel s nápadom meniť čas a prečo?

Benjamin Franklin bol prvý, kto prišiel s myšlienkou zmeny času. Podľa neho by to bolo ekonomicky výhodné. Poukazoval na zníženie spotreby sviečok a zvýšenie efektivity ľudí. Rytmus človeka by mal byť rovnaký ako rytmus dňa, v tomto prípade s východom a západom slnka. Táto téza bola ignorovaná, znovu sa k nej vrátil vedec George Vernon Hudson a potom William Wiletto. V oboch prípadoch sa témou nezaoberal.

Budíky

Komu teda vďačíme za zmenu času? Odpoveďou sú Nemci. Počas prebiehajúcej vojny sa hľadali úspory. Zmena času sa považovala za spôsob, ako výrazne znížiť spotrebu zdrojov. Kedy sa prvýkrát zmenili hodiny? Prvá zmena času sa uskutočnila 30. apríla 1916, keď sa hodiny posunuli o hodinu dopredu. Uskutočnilo sa to na území Ríše, Rakúsko-Uhorska, ako aj na okupovaných územiach Poľska a Balkánu. Ďalšími krajinami, ktoré uznali potenciál tejto myšlienky, boli Veľká Británia a Spojené štáty.

Kedy zastavíme hodinky?

Kedy sa mení čas? Robí sa to dvakrát ročne. Koncom marca sa lúčime so zimným časom. Potom prejdeme na letný čas. Ďalšia zmena hodín sa uskutoční v noci z 25. na 26. marca. V noci posunieme ručičku o jednu hodinu dopredu z druhej na tretiu hodinu ráno. Druhýkrát sa rozlúčime s letným časom, a to koncom októbra. Tentoraz prechádzame na zimný čas. Ručičky hodín posunieme z 3.00 h na 2.00 h, čím získame hodinu spánku navyše.

Budík

V súčasnosti už zmena času nie je tak silne odôvodnená a podporovaná ako pred sto rokmi. Úspory, ktoré z nej vyplývajú, sú zanedbateľné alebo žiadne. Vedci aj lekári bijú na poplach, že zmena času má negatívny vplyv na ľudský organizmus. Po prvé, destabilizuje denný rytmus, po druhé, zvyšuje nespavosť a po tretie, výrazne zvyšuje počet metabolických ochorení. Preto sa čoraz častejšie diskutuje o jeho zrušení. Európsky parlament už hlasoval za takúto zmenu v roku 2019. Konečný dátum poslednej zmeny však nebol uvedený.

Ako si správne nastaviť hodinky?

Už vieme, kedy sa mení letný čas na zimný a zimný na letný. Otázkou zostáva, ako to urobiť správne. Najlepšie to majú majitelia inteligentných hodiniek a hodiniek s rádiovou synchronizáciou. Zmena prebieha automaticky, rovnako ako na mobilných telefónoch alebo počítačoch. V prípade ostatných hodiniek ide o jednoduchý postup. Nezabudnite pohybovať ukazovateľom iba dopredu - opačný pohyb by mohol poškodiť quartzový aj automatický mechanizmus. Vytiahnite korunku, posuňte ju do polohy určenej na zmenu času, potom ňou otočte a nakoniec, keď nastavíte správny čas, ju stlačte.

zmena času

Príbeh prvého budíka

Myšlienka prvého budíka v zmysle zariadenia, ktoré zvukovo signalizuje požadovaný čas, sa zrodila už v staroveku. Za túto myšlienku vďačíme samotnému Platónovi. Ten vytvoril vodné hodiny vybavené píšťalkou. Vzduch, ktorý unikal z vnútornej nádrže, prechádzal cez píšťalu v určitom čase vo forme zvukového signálu. Samozrejme, odvtedy sa budíky silne vyvinuli. Počas obdobia zmien sa používali rôzne riešenia, od prirodzených, ako napríklad kohút na vidieckych usadlostiach, až po služby profesionálneho budíka, teda niekoho, kto za úsvitu klopal ľuďom na okná. Táto myšlienka sa však neujala. Priemyselná revolúcia dala podnet na vytvorenie účinného zariadenia na signalizáciu času. V konečnom dôsledku bola presnosť na prvom mieste. Prvý mechanický budík vyvinul Levi Hutchins v roku 1787. Zariadenie malo jednu nevýhodu, zvonilo len o štvrtej hodine ráno. Ďalší krok urobil Francúz Antoine Redier. O šesťdesiat rokov neskôr vytvoril mechanický budík, ktorý zvonil kedykoľvek.

kiedy zmena času

Tradičný budík verzus náramkové hodinky s budíkom

Tradičný budík alebo náramkové hodinky s budíkom? Nie je to tak dávno, čo takúto dilemu nikto neriešil. Vďaka rýchlemu technologickému vývoju sme dostali celý rad moderných riešení. Pre tradicionalistov ponúkame fantastické budíky Seiko. Medzi funkcie, ktorými sú vybavené, patria: budík, odloženie budenia, nastavenie vlastného zvuku aj hlasitosti budíka, zabudovaný mikrofón (v závislosti od modelu) a funkcia autostop. Čo ich ešte odlišuje? Fungujú na základe osvedčeného quartzového mechanizmu Seiko. Okrem toho majú zaujímavý dizajn a dobre čitateľný ciferník a podsvietenie. Budík má svoje výhody, keď sa ráno ponáhľame, jediným pohľadom alebo nastavením budíka presne vieme, že je najvyšší čas odísť z domu.

 Budík Seiko QHK047K

Existuje aj ďalšie riešenie, ktoré funguje v interiéri aj mimo neho. Hovoríme samozrejme o náramkových hodinkách so širokým dosahom alarmu. Po prvé, môžete si nastaviť tradičný budík. Po druhé, mnohé modely majú funkciu odloženia budenia, ale to nie je všetko. Mnohé hodinky, ako aj inteligentné hodinky, majú zabudovaný časovač, takže budík zaznie vo zvolenom čase. Už nikdy nezabudnete na špeciálne alebo opakujúce sa udalosti. Hodinky, ako napríklad Casio G-SHOCK Original Metal Covered Street Spirit Special Edition, sú navyše vybavené multialarmom so štyrmi režimami: 1) denný alarm, ktorý sa aktivuje každý deň v rovnakom čase, 2) dátumový alarm, napr. na pripomenutie narodenín, 3) mesačný alarm, ktorý sa aktivuje každý mesiac v určitý deň a čas, a 4) denný alarm nastavený na jeden mesiac. Medzi odporúčané značky s funkciou budíka patria napr: Suunto, G-SHOCK, Garmin, Garett alebo Polar.

Casio G-SHOCK Original Metal Covered Street Spirit Special Edition

Prebuďte sa na jar s budíkom

Mnohé veci vrátane času nemôžeme ovplyvniť, ale s klasickým budíkom, ako aj náramkovými hodinkami s budíkom môžeme byť vždy načas. Pomôžu nám nielen prebudiť sa, ale aj pripomenúť dôležité udalosti. A vy ste tradicionalisti alebo sa radšej spoliehate na náramkové hodinky?


Anna Vargová

Anna drží prst na pulze, keď ide o to, čo je trendy a módne. Tiež v hodinkách. Ako fanúšička aktívneho životného štýlu rada navštevuje fitnes klub a posilňovňu. Práve prostredníctvom nej sa dozviete o možnostiach športových hodiniek a fitness trackerov.